Izvor: B92, 01.Dec.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krijumčarila kokain u stomaku

Beograd -- Bolivijska državljanka, koja je pokušala da u sopstvenoj utrobi prokrijumčari paketiće kokaina, nalazi se na VMA.

Šef carinske ispostave na aerodromu Željko Konjikušić, kaže da je Bolivijka (30) do sada iz svog organizma izbacila 102 paketića kokaina.

Paketići su obloženi plastičnom masom, a ona je priznala da je progutala ukupno 115 i da je svaki težak oko 10 grama.

Konjikušić je dodao da je, na osnovu međunarodne razmene informacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ona uhvaćena na beogradskom aerodromu nakon što je iz Ciriha doputovala u Beograd, a da je bilo sumnjivo to što je navodno planirala da pet dana boravi u jednom prestoničkom hotelu, a sa sobom je ponela vrlo malo stvari.

"Među stvarima imala je i tablete za dijareju, koje uglavnom koriste gutači pakatića kokaina", rekao je on i dodao da je od samog početka komunikacija sa njom bila otežana, budući da govori samo španski jezik, pa je angažovan sudski tumač.

Prema njegovim rečima, Bolivijka je u početku bila staložena i nije pokazivala znake nervoze, da bi nakon rengentskog pregleda postala sve nervoznija.

Konjikušić je dodao da su, pored ovog slučaja, tokom godine otkriveno još dva slučaja krijumčarenja kokaina iz Dominikanske republike - jedan je u aprilu kada su u gitari pronađena tri kilograma kokainan, a drugi u julu kada je pola kilograma pronađeno u kesama u prtljagu.

On je podsetio da carinska služba aerodroam "Nikola Tesla" ima dobru saradnju sa drugim carinskim službama u Evropi i da je skoro potpisan sporazum o saradnji sa francuskom carinskom službom na aerodromu "Šarl de Gol", a da će uskoro biti potpisan sporazum sa službom na aerodromu u Rimu, kao i sa ostalim carinskim službama.

Pomoćnik direktora sektora za kontrolu primene carinskih propisa Aleksandar Vulović rekao je dalja istraga u vezi državljanke Bolivije u nadležnosti tužioca i istražnih organa i da se još ne zna tačna količina kokaina koji je krila u utrobi.

On je naveo da je Uprava carina od početka godine sprečila krijumčarenje skoro 200 kilograma različitih narkotika.

Vulović je dodao da je razmena carinskih obaveštajnih podataka i u ovom slučaju bila veoma značajna i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu bezbednosna i zaštitna uloga unapređivati.

On je podsetio da je u poslednjem i pretposlednjem izveštaju EK o napretku Srbije navedeno da je Uprava carina na pravom putu.

Na graničnom prelazu na beogradskom aerodromu pripadnici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina juče su sprečili bolivijsku državljanku u pokušaju da u sopstvenoj utrobi prokrijumčari paketiće narkotika.

Ona je uhvaćena nakon što je iz Santa Kruza preko Sao Paola i Ciriha doputovala u Beograd.

Do otkrivanja ove žene ''mule'', kako se u žargonu narko sveta nazivaju ljudi koji u svojim telima prenose paketiće narkotika, došlo je zahvaljujući međunarodnoj saradnji koju Uprava carina razvija sa službama drugih država.

Ovoga puta obaveštajni podaci dobijeni iz SECI centra u Bukureštu, ukazivali su na to da pomenutu osobu treba detaljno pregledati nakon što doputuje u Beograd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.