Izvor: Politika, 08.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krava u čizmama

Dan žena, Slavica i Dragan S. iz Vrtogoša kod Vranja upamtiće po neobičnoj krađi njihove krave „Doke“

Vranje – Iznenadno poskupljenje „žive vage" na stočnim pijacama i svežeg mesa u mesarama, kao i praznik Dan žena 8. mart, Slavica i Dragan S. iz Vrtogoša kod Vranja upamtiće po neobičnoj krađi steone krave „Doke". Krađa koju su pratili neobični obrti izveli su Mile T. iz Ristovca i dvojica pomagača iz Pavlovca, a slučajno ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otkrili Draganov stari svat Ratko V. i prvi vlasnik krave „Doke" Jovan N. iz Neradovca.

Kako je za naš list ispričala Slavica, ona je juče ujutru poranila da bi obišla steonu kravu. Dok je išla prema staji primetila je da je Dragan čizmama, dva puta u jednom pravcu, prešao preko prekjuče popodne zasađenih leja belim i crnim lukom. Ljuta zbog toga vratila se odmah i oštrim tonom pitala supruga zašto je dva puta čizmama prešao preko zasađene površine, na šta je on odgovorio da nikud nije izlazio. Šok je usledio kada je Slavica ušla u staju i videla da nema krave „Doke". Počela je da viče, a Dragan pošto je čuo viku supruge požurio je u staju, ali nije mogao da pronađe gumene čizme.

Nemo su gledali u duboke tragove čizama u tek zasađenim lejama, ali i slabo vidljivim tragovima, najverovatnije, patika koji su vodili prema donjoj kapiji do puta. Agoniju i čuđenje gde je „iščezla" krava, prekinuo je Slavičin i Draganov stari svat Ratko V. koji je došao po motornu testeru. Pošto su mu objasnili da im je nestala krava i pokazali čudne tragove od čizama Ratko je kao iz topa odgovorio:

– A, be ljudi, čekajte. Pa jutros sabajle, pod mrak, vido Mile „Kobca" i dvojicu Pavlovčana „matrapaza", kako u kamionče secaju kravu u čizme. Pošto ih zagleda, oni mi odgovoriše da kravu sa čizme vode na snimanje za televiziju, ispričao je pobratim Ratko.

Dok je Dragan ispod plevnje (pomoćne prostorije) pokušavao da upali „aleko", mobilnim telefonom ga pozvao Jovan N. iz Neradovca, od kojeg je pre skoro godinu dana kupio rasnu kravu „Doku". Jovan je bio zaljubljen u tu kravu, prodao je teškog srca jer je, za „odocnelu" ćerku za udaju, morao da pravi svadbu.

–Alo, Dragane, evo me na stočni pijac. Što si be prodao „Doku", jel se dogovorimo da mi tele čuvaš za „domazlak" (priplod), govorio je Jovan preko mobilnog. Usledio je dogovor i Dragan se sa pobratimom Ratkom uputio ka utovarnom mestu gde su u pravi čas Miletu i Pavlovčanima pokvarili pazar. Krava „Doka" je istovarena, a Mile i „njegovi kompanjoni" od Dragana, Ratka, Jove i nekih Neradovčana izvukli deblji kraj. Da ne bi usledila prijava i „pukla bruka" Mile je Draganu, na licu mesta, ponudio 600 evra na ruke, skoro pola vrednosti krave „Doke", ali je ovaj odbio da primi. U jednom kraju kamiona Dragan je pronašao i svoje čizme. Šta će nadalje biti ostaje da se vidi.

A. Davinić

[objavljeno: 09/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.