Kraj spora Srbije i Hrvatske za bolje odnose

Izvor: RTS, 26.Jan.2014, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj spora Srbije i Hrvatske za bolje odnose

Početkom marta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počeće proces između Srbije i Hrvatske po međusobnim tužbama za genocid. To je završnica postupka započetog još 1999. godine. Završetak tog spora znači skidanje teme sa dnevnog reda u odnosima dveju zemalja, i to je pozitivna pojava, kaže vođa srpskog pravnog tima Saša Obradović.

Spor Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počinje 3. marta. U toku je završnica priprema pravnog tima Srbije, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << treba da odgovori na hrvatsku tužbu, i da dokaže tezu iz kontratužbe, da je nad Srbima u Hrvatskoj sredinom devedestih godina prošlog veka počinjen genocid. Šef našeg pravnog tima veruje da ćemo svoje stavove uspešno dokazati.

Srpski pravni tim vodi Saša Obradović, iskusan pravnik koji je već zastupao Srbiju u sporovima pred tim sudom. Kaže da je ono što nam sledi tek završetak jednog dugog postupka.

"Rasprava će početi početkom marta. Trajaće oko mesec dana. Najpre će se Hrvatska koja je tužilac izjašnjavati i predstavljati svoje argumente, najvažnije dokaze koji treba da budu predstavljeni. Potom će Srbija odgovarati", objašnjava Obradović.

U ime Srbije, na optužbe iz Hrvatske odgovaraće iskusni pravnici, poput jednog od najvećih svetskih stručnjaka za pitanje genocida, kanadskog profesora Vilijama Šabasa.

U timu su još i profesori Andreas Cimerman, Kristijan Tams i advokati Vejn Džordaš i Novak Lukić. Spisak svedoka koji će se pojaviti pred sudom, iako su neka imena procurela u javnost, i dalje je tajna, ali se zna da će naša strana najverovatnije izvesti osam, a Hrvatska 12 svedoka, među kojima je i Sonja Biserko.

Presude Haškog tribunala i odluka MSP 

Staro pitanje je, da li će oslobađajuće presude Haškog tribunala Gotovini i Markaču, kao i prvostepena oslobađajuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, uticati na odluku Međunarodnog suda pravde.

"To ovaj predmet pred Međunarodnim sudom pravde čini naročito komplikovanim i kompleksnim. I u slučaju sa BiH sud je gledao šta se događa pred Haštkim tribunalom koji je krivični sud UN, a MSP rešava sporove između država. MSP u velikoj meri gleda šta je utvrđeno pred Tribunalom u Hagu, ali nije vezan pravnim kvalifikjacijama i to će biti veliki izazov", ističe Obradović.

Ponovno otvaranje bolnih tema između dva suseda, neminovno će uticati na atmosferu u regionu. Stručnjaci kažu da je najverovatnije da će sud odbaciti obe tužbe, a mnogi se nadaju da će presuda, kakva god da bude, značiti i konačni završetak sporova koje dve zemlje imaju duže od dve decenije.

"U svakom slucaju završetak spora je skidanje te teme sa dnevnog reda u odnosima dve zemlje i to je pozitivna pojava", kaže Obradović.

Kada, negde za oko dva meseca, srpski i hrvatski pravni tim napuste ovo 100 godina staro zdanje u Hagu, 15 sudija predvođenih Predsednikom suda, Slovakom Peterom Tomkom, povući će se da donesu odluku.

Pretpostavlja se da bi ona mogla da bude poznata do kraja ove godine. U svojoj 68-ogodišnjoj istoriji, Međunarodni sud pravde se slučajem gencoida bavio tek nekoliko puta, i to isključivo u vezi sa ratom u bivsoj SFRJ, i nikada nije doneo direktno osuđujuću presudu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SR i HR: U martu počinju procesi po tužbama za genocid

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jan.2014

Početkom marta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počeće proces između Srbije i Hrvatske po međsobnim tužbama za genocid. To je završnica postupka započetog još 1999. godine. Završetak spora znači skidanje teme sa dnevnog reda u odnosima dve zemlje, i to je pozitivna pojava, kaže vođa...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.