Kradljivci struje u Šapcu

Izvor: B92, 26.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kradljivci struje u Šapcu

Radnici EPS-a

Šabac -- Kradljivci struje šabačkoj Elektrodistribuciji napravili su štetu od oko 40 miliona dinara.

Samo u prošloj godini poslovnica Elektrodistribucije u Šapcu podnela je krivične prijave protiv 368 osoba za koje se sumnja da su neovlašćeno trošili struju. Postupajući po tužilačkim aktima, Opštinski sud u Šapcu izrekao je 184 uslovne osude i samo dve zatvorske kazne.

Na području šabačke Elektrodistribucuje samo u prošloj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godini evidentirano je 330 slučajeva neovlašćene potrošnje struje, od čega je u 265 konstantovano samovlasno priključenje instalacija na elektro-sistem.

"Otkako se kod nas vodi evidencija, dug je oko 40 miliona. Tu je blizu hiljadu potrošača koji imaju taj dug i, znači, tu nisu završeni sudski sporovi koji se vode pred nadležnim sudovima", kaže Milenko Jovičić, direktor za pretplatničke poslove Elektrodistribucije Šabac.

Pojedinačna dugovanja po osnovu krađe struje premašuju i 100.000 dinara, a zabeležen je i slučaj Šapčanina čiji je dug sa kamatama dostigao dva miliona dinara.

"Kategorije stanovništva su od običnih radnika, zemljoradnika, intelektualaca – svih profila je bilo. Bilo je ljudi koji su imućni. Od svih slučajeva koji su nađeni do sada, samo dvoje je priznalo", navodi poslovođa za pretplatničke poslove Dragan Palić.

Šabačka Elektrodistribucija prošle godine je Opštinskom javnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv 368 osoba zbog sumnje da su neovlašćeno trošili struju. Iako je Zakonom o energetici predviđena kazna zatvora do tri godine, počinioci su uglavnom uslovno kažnjavani.

"Postupajući po optužnim aktima ovog tužilaštva, Opštinski sud u Šapcu je doneo u 2008. godini ukupno 186 presuda. Od tog broja samo su dve zatvorske kazne, dok su ostale uslovne osude", objašnjava opštinska javna tužiteljka Radmila Anđelić.

Razlog velikog broja uslovnih osuda jeste socijalni status počinilaca, kažu u Opštinskom tužilaštvu. To potvrđuje slučaj sa područja opštine Koceljeva, gde je optuženom zbog nemogućnosti da plati dug novčana kazna preinačena u zatvorsku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.