Kosovski „zid plača”

Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski „zid plača”

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine nameravaju da posete Tiranu zbog sudbine otetih i nestalih na području Kosova i Metohije

Juče je u prostorijama Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji održana konferencija za novinare kojoj je pored tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, zamenika tužioca Mioljuba Vitorovića i portparola Bruna Vekarića prisustvovao i predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Konferenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je otvorio predsednik udruženja Simo Spasić, koji je zahvalio prisutnima što su došli pred kosovski „zid plača” koji se sastoji od slika tri hiljade žrtava OVK-a.

– Svi su imali svoje „škorpione”, ne samo Srbi. Mi sa Kosova imamo velike žrtve baš zato smo i napravili ovaj „zid plača” i pred njega pozvali predstavnike tužilaštva, jer oni mogu i treba da nam pomognu i da ga dobro osmotre pre njihovog puta za Tiranu i da znaju da tamo idu u njihovo ime i u ime žrtava – dodao je Spasić.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, rekao je da će predstavnici tužilaštva učiniti sve da se reši sudbina nestalih ljudi i da oni već vode pretkrivični postupak o trgovini organima.

– U tom pravcu mi imamo dve adrese delovanja, jedna je Savet Evrope i Dik Marti, a druga su kolege iz Albanije, sa kojima smo uspostavili kontakt i u narednom periodu planiramo da ih posetimo. Mi smo napravili devet zahteva koje ćemo predati kolegama u Tirani.

Predsednik komisije za nestala lica Veljko Odalović, pozvao je sve koje imaju informacije o nestalim licima da ih dostave tužilaštvu, komisiji ili udruženju, jer su te informacije od ključne važnosti za istragu.

– Bojim se da se na ovom „zidu plača” nalazi i jedan broj ljudi, koji su tragično završili u logorima u Albaniji i čijim organima se danas trguje u svetu. Važno je da smo napravili konsolidovanu listu na kojoj se nalaze svi nestali bez obzira na nacionalnu pripadnost – naveo je Veljko Odalović.

– Vrlo teško je voditi istragu o nestalim licima na teritoriji Kosova jer postoji „zavet ćutanja” od strane Albanaca koji su dosta „složeni” za saradnju pa je teško naći svedoke sa druge strane – zaključio je portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

B. Cvetojević

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.