Košarkaš na poternici Interpola

Izvor: Politika, 21.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaš na poternici Interpola

Posle više od tri godine otkako je Nikoli Bulatoviću potvrđena petogodišnja zatvorska kazna zbog silovanja, raspisana potraga

Za bivšim košarkaškim reprezentativcem, Nikolom Bulatovićem (37), državljaninom Crne Gore, raspisana je „crvena” interpolova poternica. Na internet sajtu Interpola navedeno je da je poternicu, u kategoriji seksualnih zločina, raspisao sud u Beogradu.

Poternica za Bulatovićem raspisana je posle više od tri godine otkako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mu je potvrđena presuda kojom je osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja maloletnice. Vrhovni sud Srbije, podsetimo, potvrdio je u januaru 2006. godine tu presudu. Nije poznato zbog čega je poternica za Bulatovićem raspisana tek sada, tri godine kasnije.

Nikola Bulatović prvi put je osuđen u decembru 1998. na tri godine zatvora, jer je utvrđeno da je 27. maja 1998. godine, kao košarkaš FMP Železnik silovao N. S, učenicu jedne beogradske gimnazije koja je tada imala 15 godina. Ona je u stan osuđenog došla da uradi intervju za školski list.

Bulatović je tokom suđenja u Okružnom sudu negirao krivicu, tvrdeći da je reč o nameštaljci. Sudski veštaci su ginekološkim pregledom utvrdili da je maloletna devojka silovana i da je imala povrede na genitalijama i telu. On, međutim, nije sporio da je s njom imao odnos, ali je tvrdio da se ona tome nije protivila.

Posle žalbe Vrhovnom sudu Srbije, održano je novo suđenje, koje je završeno u julu 2003. godine, kada je košarkaš osuđen na pet godina zatvora. Obrazlažući novu presudu, sudija Dragoljub Albijanić predsednik sudskog veća Okružnog suda u Beogradu, rekao je da je Bulatoviću izrečena veća kazna zato što je sudsko veće kao otežavajuću okolnost uzelo to što je on u vreme izvršenja krivičnog dela bio reprezentativac, pa je stoga bio više u obavezi da pazi na svoje ponašanje. Kao otežavajuću okolnost, Bulatoviću je uzeto i to što je oštećena pretrpela psihičke posledice zbog kojih se godinama posle zločina lečila.

Bulatović i njegov advokat Dragan Subašić ponovo su podneli žalbu, ali je Vrhovni sud potvrdio presudu Okružnog suda.

Presuda je postala pravosnažna u vreme dok je još postojala državna zajednica, pa je sve ingerencije preuzelo crnogorsko pravosuđe. Po važećim zakonskim odredbama, presuda je poslata prema mestu prebivališta osuđenog, odnosno u Osnovni sud u Podgorici koji je bio nadležan za upućivanje na izdržavanje kazne. Ovu obavezu podgorički sud nije ispunio i Bulatović je izbegao zatvor. U međuvremenu, državna zajednica se raspala i Crna Gora je postala nezavisna država, a Bulatović je otišao iz Srbije.

Mediji su 2007. godine objavljivali da Bulatović aktivno igra košarku za klub Igokea iz Srpskih Aleksandrovaca u Republici Srpskoj. Tada je objavljeno i da su mu dotadašnji advokati otkazali punomoćje.

Nije poznato gdese trenutno nalazi bivši reprezentativac i igrač klubova Partizan, Budućnost i FMP Železnik.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 21/05/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Košarkaš na poternici Interpola

Izvor: Mondo, 21.Maj.2009

Za bivšim košarkaškim reprezentativcem, Nikolom Bulatovićem (37), državljaninom Crne Gore, raspisana je „crvena” interpolova poternica.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.