Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola predmeta "Zemunski klan"

Beograd -- Sudije VSS-a Dragiša Đorđević i Nikola Latinović, izvršili su uvid u predmet protiv pripadnika tzv. zemunskog klana.

Kako saznaje ekipa emisije Insajder, sudije Vrhovnog suda Srbije su to uradile po nalogu predsednice Vrhovnog suda, Vide Petrović-Škero, da bi se utvrdilo da li postoje nepravilnosti u zakazivanju pretresa. Podsetimo da su trojica pripadnika tog klana nedavno izašla iz pritvora koji je istekao, pošto dve godine nakon podizanja optužnice suđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pred Specijalnim sudom nije završeno.

Sudije Vrhovnog suda Latinović i Đorđević, kako kaže izvor Insajdera, kontrolišu šta je sudija Marko Kljajević uradio tokom protekle dve godine, koliko traje suđenje pripadnicima tzv. zemunskog klana, kao i da li su rokovi u kojima su zakazivani pretresi neopravdano dugački.

Na osnovu tog izveštaja, Vrhovni sud mogao bi da ukaže na nepravilnosti u radu, ako ih ima, a po Zakonu o sudijama, u slučaju nesavesnog postupanja, može se tražiti i razrešenje sudije.

Vrhovni sud, odnosno viši sudovi jednom godišnje rade redovnu kontrolu nižih sudova, a predsednik Vrhovnog suda ima pravo i na vrstu provera kakvu trenutno radi u Specijalnom sudu.

Međutim, izvori Insajdera, ukazuju na obimnost tog predmeta kojim je obuhvaćeno tridesetčetvoro optuženih za 17 ubistava i više otmica, podsećaju i na odugovlačenje procesa kao taktiku advokata optuženih. Oni takođe navode da predsednica Vrhovog suda nikada nije posetila Specijalni sud, da taj sud nije dobio njenu podršku i podsećaju na njenu izjavu nedeljniku NIN u maju ove godine, kada je rekla: "Ja uopšte ne priznajem specijalizaciju za organizovani kriminal. Tu nema specijalizacije. To je ubistvo i ovde i tamo".

Vida Petrović-Škero potvrdila je za B92 da je zatražila proveru predmeta, ali o razlozima zbog kojih je to uradila nije želela da govori, dodavši da će o tome biti izdato saopštenje.

Gostujući u emisiji "Poligraf" TV B92, punomoćnik porodice Đinđić Rajko Danilović upozorio je na postojanje lobija, koji na sve načine opstruiraju rad Specijalnog suda. On kaže da se lobisti nisu van vlasti i da se nalaze, pre svega, među političarima i ali i u medijima, kao i da je njihov rad počeo još za vreme akcije "Sablja":"I naravno, odmah su skočili političari koji su bili protiv "Sablje", pa su napravili "kontra-sablju" pa sada i dalje rovare. A sud im je meta. Ja sam o tome govorio vrlo često u javnosti i upozoravao javnost da postoje ljudi u vlasti, ministri koji to rade, koji rade stvari koje su na štetu suda".

"Pa vi znate da je ministar pravde tražio da se sud rasformira, pa je onda naravno, povukao se. Pa je onda trazio neke druge stvari u vezi sa tim sudom. Dakle mnogo je jak taj lobi. Nije taj lobi van vlasti", kazao je Danilović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.