Izvor: B92, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o sajber-kriminalu

Beograd -- U Beogradu je danas otvorena konferencija o tzv. sajber, odnosno visokotehnološkom kriminalu u jugoistočnoj Evropi i Turskoj.

Visokotehnološki kriminal je globalni fenomen s obzirom na to da u svetu ima više od milijardu Internet korisnika i neophodno je jačanje regionalne i međunarodne saradnje i krivično gonjenje izvršilaca tog kriminala, ocenjeno je u na početku regionalne konferencije.

Ni Srbija nije veliki izuzetak od ostatka Evrope, u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima svih oblika visokotehnološkog kriminala, poput piraterije, dečije pornografije, internet prevara, krađe identiteta kreditnih kartica i drugo, ukazano je na skupu koji je se u Beogradu održava u organizaciji Saveta Evrope (SE), Ministarstva pravde Srbije i Evropske agencije za rekonstrukciju.

Na regionalnoj konferenciji predstavnici 12 zemalja razgovaraju o efikasnosti postojećih zakonskih okvira i o načinima za jačanje međunarodne saradnje.

Ministar prevde Srbije Zoran Stojković istakao je da je razmena iskustava izuzetno značajna, jer su novi vidovi visokotehnološkog kriminala opasniji, brži i efikasnije razaraju sva društva.

Predstavnici institucija Evropske unije, koja je zajedno sa Ministarstvom pravde organizovala ovu regionalnu konferenciju, istakli su da u borbi protiv sajber-kriminala postojeći instrumenti, kojima raspolažu pojedinačne države, ne mogu biti zadovoljavajući.

Oni navode da je ključna saradnja i razmena informacija među ekspertima.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope Denis Ibe kaže da je na globalne pretnje poput sajber-kriminala neophodan globalni odgovor .

"Sajber-kriminal je pravi globalni izazov - prestupnici mogu da delaju sa bilo kojeg dela planete i pogađaju žrtve širom sveta. Kao odgovor na globalni izazov, neohodno je globalno rešenje kako bi se efektivno borilo protiv sajber kriminala", kaže on.

Kriminal bez granica

Srbija je potpisala konvenciju Saveta Evrope o visokotehnološkom kriminalu i dodatni protokol, ali ovi dokumenti još nisu ratifikovani u skupštini.

Ministar pravde Zoran Stojković ocenjuje da Srbija, zajedno sa ostalim zemljama u regionu, mora povećati efikasnost i brzinu u borbi protiv visokotehnološkog kriminala, koji finansira terorizam i organizovani kriminal.

"Usvojenim zakonom o sajber-kriminalu, stvoren je zakonodavni okvir za borbu protiv istog i jasno definisani pojmovni oblici tog kriminala", kaže on.

"Formirane su posebne organizacione jedinice za borbu protiv sajber-kriminala i to odeljenje pri MUPu Srbije, odeljenje pri Okružnom sudu u Beogradu i Specijalno tužilaštvo za sajber-kriminal pri Okružnom sudu u Beogradu", kaže on, o čemu možete čitati u drugoj vesti.

"To će sigurno imati pozitivne efekte na poslovanje privrednih subjekata i investiranje u Srbiju, kao i na bolju zaštitu intelektualne svojine", navodi ministar pravde.

Stojković navodi da je do sada pokrenuto oko 48 predmeta koji se odnose na visokotehnološki kriminal, dok su u tri ili četiri slučaja zbog piraterije izrečene novčane kazne.

Vođa projekta za borbu protiv sajber kriminala u Evropskoj agenciji za rekonstrukciju Piter Bah je rekao da je osnovna karakteristika sajber-kriminala to što dozvoljava kriminalcima da rade bez obzira na granice, zbog čega je bitno da sve zemlje imaju isti ili sličan pristup.

Bah je rekao da Srbija sada treba da formira i specijalizovani tim za sajber-kriminal, koji će raditi pri specijalnom tužilaštvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.