Kompjuterima love pedofile

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2010, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompjuterima love pedofile

Srbija bi u najskorije vreme trebalo da postane balkanski centar za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, a u Beogradu će se obučavati policajci iz regiona specijalizovani za lov na pedofile koji preko interneta razmenjuju pornografske snimke dece, ali i prevarante koji kradu podatke ili novac iz bankarskih sistema.

U Beogradu je upravo završena prva regionalna obuka u borbi protiv visokotehnološkog kriminala. Veliki uspeh srpske policije da dovede kolege iz Hrvatske, Albanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i ostalih država regiona na obuku, pokazalo je koliko je Odeljenje za visokotehnološki kriminal SBPOK-a stalo rame uz rame sa najrazvijenijim službama te vrste u Evropi.

Hapsili i u SAD

Odeljenje srpske policije za borbu protiv internet i ostalih vrsta visokotehnološkog kriminala, koje je i tehnički organizovalo obuku, do sada je pokazalo izuzetne rezultate. Osim što su locirali i uhapsili nekoliko pedofila koji su putem interneta razmenjivali snimke, oni su čak iz Beograda otkrili u SAD muškarca koji je noću razmenjivao snimke seksualnih odnosa sa decom, a danju radio u lokalnoj crkvi upravo sa mališanima, pa ga je FBI na osnovu toga uhapsio.

Pod pokroviteljstvom Oebsa tronedeljnu obuku pohađalo je petoro policajaca iz Srbije, trojica iz Albanije, trojica iz Makedonije, dvojica iz Republike Srpske, jedan iz Federacije BiH, dvojica iz Crne Gore i trojica iz Hrvatske.

- Program obuke obuhvatao je sve najvažnije segmente visokotehološkog kriminala. Najinteresantniji deo obuke je deo koji se odnosio na računarsku bezbednost, obezbeđivanje elektronskih dokaza i pronalaženje krivičnih dela na internetu. Policijski inspektori su u toku obuke obavljali brojne praktične vežbe u napadima na računarske sisteme "trojanacima" i drugim virusima, kao i sisteme odbrane od ostalih vrsta kompjuterskih virusa. Nekoliko dana trajao je pravi mali virtuelni polaznika kursa koji su jedni drugima upadali u kompjutere i krali podatke - priča Dragan Jovanović, zamenik načelnika Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije.

Nakon obuke, učesnici su dobili međunarodno priznate sertifikate koji im omogućavaju da obučavaju policajce u svojim državama. Obuka je vođena u saradnji sa Univerzitetom u Dablinu, a prema nastavnom planu prihvaćenom od strane EU i EUROPOL-a.

- U poslednjih 15 godina gotovo da nije moguće zamisliti izvršenje bilo kog ozbiljnog krivičnog dela bez upotrebe računara ili interneta. Sve policijske službe u svetu našle su se pred jednim od najvećih izazova u ovom veku, a to je da se efikasno suprotstave visokotehnološkom kriminalu - izjavio je povodom obuke ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, objašnjavajući važnost ovog segmenta borbe protiv kriminala.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.