Komisije DVT obavile razgovor s većinom nereizabranih tužilaca

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisije DVT obavile razgovor s većinom nereizabranih tužilaca

Primedaba na nedoslednu primenu Pravilnika koji uređuju postupak preispitivanja ima ali one, za sada, neće biti iznošene u javnosti

Komisije Državnog veća tužilaca obavile su razgovore s većinom tužilaca i zamenika koji nisu reizabrani u decembru 2009. godine. Primedaba na tok postupka, odnosno nedoslednu primenu pojedinih odredbi Pravilnika koji uređuje postupak preispitivanja, ima ali, kako ističu u Udruženju tužilaca i zamenika tužilaca Srbije, one za sada neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti iznošene u javnosti. Za to, kako za „Politiku” objašnjava Goran Ilić, predsednik Udruženja, ima više razloga.

– Jedan od razloga je što naši posmatrači imaju priliku da primedbe iznesu u samom postupku i one se unose u zapisnike Komisije. Osim toga, stanovišta smo da ne bi trebalo javno ocenjivati pojedine faze postupka već, pre svega, javno oceniti objektivnost odluka i postupak u celini. Zbog toga, ovom prilikom ne bih iznosio primedbe na primenu Pravilnika o preispitivanju. Najvažnije je, svakako, da te odluke budu objektivne, odnosno da se u tužilaštvo vrate oni kojima je tu mesto. Od toga zavisi hoće li Udruženje, a verujem i međunarodni činioci, postupak preispitivanja i odluke Veća označiti kao fer – objašnjava Ilić.

Obavljanje razgovora s nereizabranim tužiocima, naš sagovornik smatra napretkom s obzirom na to da se u prethodnom postupku, takozvanom postupku reizbora, odlučivalo „iza zatvorenih vrata” i da kandidati za tužioce i zamenike nisu imali neposredan kontakt sa članovima organa koji je odlučivao o njihovom profesionalnom statusu.

Ilić smatra da Državno veće tužilaca (DVT) nije trebalo javno da izađe s kompromitujućim podacima o pojedinim tužiocima koji nisu reizabrani.

– Udruženje je povodom toga uputilo pismo Veću u kojem je zatražilo da se sa takvom praksom prestane – kaže predsednik Udruženja.

Na pitanje kako komentariše prve odluke Visokog saveta sudstva (VSS) da pojedine neizabrane sudije vrati na posao, Ilić kaže da ne želi da ulazi u pravilnost svake odluke posebno, ali da ga ohrabruje činjenica da je VSS u velikom procentu doneo ovakve odluke.

– Ostaje da verujemo da će i članovi DVT imati snage da isprave greške prethodnog sastava, jer bi za tužilaštvo bilo tragično da se ova šansa propusti – mišljenja je Ilić.

Kao predsednik Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca Srbije Ilić je, krajem jula u Seulu, primio nagradu Međunarodnog udruženja tužilaca za dobru organizaciju Pete regionalne konferencije tužilaca Srednje i Istočne Evrope i Centralne Azije i doprinos ciljevima Međunarodne organizacije tužilaca. Samu činjenicu da je nagrada dodeljena srpskom strukovnom udruženju Ilić ocenjuje kao kuriozitet.

– Ova vrsta nagrade, po pravilu, dodeljuje se tužilaštvima pojedinih država ili čak ministarstvima pravde. Naše udruženje je jedina strukovna organizacija tužilaca na planeti koja je ove godine dobila nagradu – kaže Ilić, a na pitanje da li im je neko iz Ministarstva pravde čestitao na nagradi kaže da u resornom ministarstvu nije bilo reakcija, ali da to ne smatra nečim što zaslužuje pažnju.

– Za Udruženje je bitno da sa Ministarstvom pravde razgovaramo o problemima. Sve ostalo je, kao što sam rekao, nevažno – zaključuje Ilić.

M. Derikonjić

objavljeno: 25.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.