Koliko Suboticu koštaju huligani

Izvor: B92, 25.Okt.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko Suboticu "koštaju" huligani

Subotica -- Huligani u Subotici svakog meseca uništavajući spomenike, klupe po parkovima sabraćajne znake i druge stvari naprave štetu od nekoliko stotina hiljada dinara.

Na godišnjem nivou to znači da Subotica gubi oko tri i po miliona dinara samo na snaciju šteta koje naprave huligani i lopovi. Huligani iz obesti ili koristi kradu bakarne oluke ili bronzane spomenike ili uništavaju klupe i drugu gradsku imovinu.

To nisu jedine žrtve huligana i lopova, pa je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako tokom samo ove godine uništeni ili ukradeno stotinu saobraćajnih znakova ili poklopaca za šahtove.

"220 slivnih rešetki za 10 meseci i 160 do 180 saobraćajnih znakova koji su ili trajno uništeni ili oštećeni, dakle nešto sa čim se ne možemo pomiriti. To grad košta, prema nekoj zbrirnoj računici znaci koštaju negde oko 700 hiljada dinara, slivne rešetke su preko hiljadu dinara", kaže Mirosav Vevetović iz Direkcije za izgradnju Subotice.

Ako se tome dodaju i polomljene klupe i kante za otpatke kao i novac koji je uložen kako bi se ono što nije ukradeno ili polomljeno zaštitilo dolazi se do sume koja prelazi tri i po miliona dinara.

Od tog novca mogle su da se naprave dve ulice ili pet igrališta za decu.

Gradska vlast vidi rešenje u postavljanju sigurnosnih kamera ali i komunalnoj policiji koja bi u Subotici trebalo da počne sa radom na proleće.

"Grad ima velika očekivanja kada je komunalna policija u pitanju i ono što je sigurno je da ćemo učiniti sve da te kazne za komunalni haos i huliganstvo budu maksimalne i velike i da na neki način roditeljima tih uglavnom mladih ljudi pokažemo da kao Grad imamo ozbiljne namere da tome stanemo na put", kazao je gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

"Komunalna policija će imati puno posla, ali će svojim delovanjem uštedeti novac, a putem sistema kazni uvesti rad u glavama ljudi", rekao je on.

Subotička vlast je već počela da reševa probleme huligana i lopova i to postavljanjem bravica na kanalizacione rešetke.

Za njih je izdvojeno milion i dvesta hiljada dinara, ali gradska vlast veruje da je i to bolje rešenje nego da svake godine izdvaja više od pola miliona dinara na kupovinu novih rešetki za slivnike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.