Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kodeks za policajce

Kodeks za policajce

Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici kodeks policijske etike, kojim se detaljno propisuje obaveza pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da poštuju ljudska i građanska prava i slobode.

Policija je dokumentom obavezana da poštuje najviše evropske standarde, kako u ophođenju prema građanima tako i u odnosu sa drugim institucijama.

Policajci su obavezani da se ponašaju 'pristojno i odgovorno' prema građanima, a u komunikaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa građanima dužni su da čuvaju njihovu ljudsku ličnost i dostojanstvo i čuvaju ugled ministarstva.

Policajac, prema kodeksu, nije dužan da izvrši naređenje pretpostavljenog, ukoliko se izvršenjem krše zakoni ili čini krivično delo.

Policijski službenik je, takođe, dužan da se suprotstavlja svakom aktu korupcije i ne može da se bavi poslovima koji su nespojivi sa službenom dužnošću i narušavaju ugled policije.

Kodeks će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u 'Službenom glasniku Republike Srbije'.

(Beta)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.