Izvor: B92, 20.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod Ljipljana ubijeni Zlatomir Kostić i Milijana Marković

Lipljan -- U blizini Lipljana u centralnom Kosovu u četvrtak uveče su ubijeni Zlatomir Kostić iz Kosova Polja i Milijana Marković iz Starog Grackog. Kako javlja dopisnik B92 Petar Miletić, meštani navode da se ubistvo dogodilo na Janjevačkom mostu. u blizini Lipljana. Ministar-koordinator u Vladi Kosova Milorad Todorović izjavio je da su dvoje Srba ubijeni iz "kalašnjikova". U mestu Staro Gracko održan je protest sa kog je od UNMIK i KFOR zahtevano pronalaženje počinilaca. U selo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su stigli i član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović i šef Poslaničke grupe koalicije "Povratak" Dragiša Krstović.

Potpredsednik Skupštine Kosova Oliver Ivanović ocenio je da je to ubistvo zločin koji ne može ničim biti opravdan. Ivanović je rekao da su za najnovije ubistvo Srba odgovorni UNMIK i KFOR koji su svojim nečinjenjem doprineli da se takvi zločini dogode, jer na Kosovu nisu uspostavili red i zakon i otkrili prethodne zločine.

Vladika raško-prizrenski Artemije najoštrije je osudio ubistvo, a Eparhija raško-prizrenska podseća da se zločin dogodio samo nekoliko dana pošto je Komanda KFOR donela odluku da ugasi Multinacionalnu brigadu Centar, koja "pokriva" Lipljan.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović osudio je zločin i izjavio da UNMIK i KFOR ne rade svoj posao jer nisu rasvetljena ubistva Srba u Starom Grackom iz 1999, u autobusu kod Podujeva pre dve godine, ubistvo porodice Stolić u Obiliću, srpske dece u Goraždevcu i niz drugih zločina.

Od dolaska UNMIK i KFOR na Kosovo, u junu 1999, u Lipljanu je ubijeno 22 Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.