„Kobre“ čuvale Miloševića

Izvor: Glas javnosti, 18.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kobre“ čuvale Miloševića

BEOGRAD - Na suđenju grupi koja je ometala hapšenje bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u vili „Mir“ 2001. godine juče je optuženi Milivoje Krstić ispričao da su za čuvanje Miloševića bili zaduženi pripadnici specijalne vojne jedinice „Kobre“ i specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, preneo je Tanjug.

Niko osim pripadnika vojske i policije nije nosio oružje, rekao je Krstić iznoseći odbranu pred sudskim većem Drugog opštinskog suda u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << On je naveo da je u vilu „Mir“ došao dvadesetak dana pre hapšenja Miloševića da bi radio kao obezbeđenje rezidencije, a angažovao ga je takođe optuženi Jovica Bojinović.

Krstić je rekao da su dva pripadnika MUP-a 30. ili 31. marta došla na kapiju rezidencije, ali da nikada nije ni video ni čuo da je iko od službenih lica doneo i pokazao bilo kome rešenje o hapšenju Miloševića. On je negirao da je bilo ko od optuženih nosio oružje, navodeći da je oružje bilo razbacano u sali za bilijar rezidencije.

Sud je izdao naredbu da se od Nacionalnog saveta odbrane, odnosno MUP-a zatraži da se optuženi kao kolovođe grupe Bogoljub Bjelica i Saša Rudić oslobode čuvanja državne, službene i vojne tajne, pošto je većina optuženih i prekjuče i juče odbila da iznese svoju odbranu dok to ne učini Bjelica. Rudić, koji je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tvrdi da je bio angažovan kao lični Miloševićev telohranitelj.

Optužnica tereti Miloševićeve pristalice da su u noći između 30. i 31. marta 2001. godine ispred vile „Mir“ na Dedinju izvršili krivično delo „učestvovanja u skupini koja sprečava službeno lice u obavljanju službene radnje“, neovlašćeno držanje oružja i teško delo protiv sigurnosti.

U optužnici su kao kolovođe koje su svojim primerom i delovanjem usmeravale delovanje skupine označeni Siniša Vučinić i Bjelica, koji su u to vreme bili članovi Direkcije Jugoslovenske levice, Ratko Zečević, Borivoje Drakulić, Jovica Bojinović i Saša Rudić. Oni se terete da su, naoružani automatskim puškama, izdavali naređenja i usmeravali okupljenu masu na određena mesta u dvorištu vile. Pri tom su okupljene pristalice ubeđivali da imaju odobrenje čak i da pucaju ukoliko bi Milošević bio uhapšen, navodi se u optužnici.

Na optuženičkoj klupi su ukupno 33 osobe, pošto je postupak privremeno razdvojen protiv Ratka Zečevića.

kao novinari vas treba da interesuje istrazivacko novinarstvo a ne sta sud pokusava sakriti a to je da su surcinski kriminalci u farmerkama ucestvovali u hapsenju bivseg predsednika sto govori da je plan bio sve samo ne hapsenje. Novinari nazalost ne smeju niti da se poptisu ispod ovakvih tekstova sto jasno govri da je "zabrana" na sve slucajeve saradnje mafija i drzave.

kada je u pitanju nasa istorija od 2000 god. cini mi se da i mi imamo HAG u BEOGRADU!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.