Kobna greška atentatora

Izvor: Glas javnosti, 14.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobna greška atentatora

PODGORICA - Iako je ubica iz bašte budvanskog kafića „Palma“, po svim pokazateljima, profesionalac, potkrala mu se, pogotovo po ubijenog Nikšićanina Gorana R. Pejovića (29), fatalna greška - zamena identiteta. Prema preliminarnim podacima, Pejović je nastradao zbog toga što je na sebi imao majicu sive boje - iste kao verovatna meta atentatora Budvanin Ivan Delić, koji je 11. avgusta oko 17.40 s društvom sedeo za stolom nedaleko od nastradalog.

Naime, snimci, koje je dan posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ubistva satima gledala policija, pokazuju da je Delić s društvom u kafiću stajao gotovo deset minuta posle krvavog pira u bašti. „Zurio je u telo nesrećnog mladića, koje je bilo na pločniku, a onda se okrenuo i otišao“, prepričao je izvor Vijesti detalje sa snimka koje je zabeležila kamera iz susednog restorana.

Da nešto „nije kako treba“ policija je posumnjala gotovo odmah, jer nesrećni mladić nikome nije bio poznat, tako da je za njegovu preciznu identifikaciju bilo potrebno nekoliko sati. A onda su saznali da nije povezan sa kriminogenim miljeom. Istovremeno, prema pisanju Vijesti, nekoliko očevidaca je inspektorima ispričalo da je Delić za drugim stolom sedeo u bašti „Palme“ sa, kako se ispostavilo, Budvaninom B. B, službenikom Agencije za nacionalnu bezbednost (crnogorska tajna policija) i još jedan njihovim neimenovanim prijateljem.

IZBEGAO SVE DOSADAŠNJE ATENTATE

U noći između 15. i 16. avgusta 2006, na Delića su napadači iz automatske puške ispalili pedesetak metaka na njegov „audi“, u kojem je bila i njegova sestra Vanja, s kojom se u Budvu vraćao iz kotorske diskoteke. Delić je ostao živ i 6. juna 2004. kada su napadači skriveni u žbunju parkinga na Svetom Stefanu mecima okrznuli njegovo rame. Tog dana, bilo mu je zakazano venčanje s Budvankom Marijom Šurinom, koja je tri meseca kasnije poginula s bratom Dariom, u stravičnoj eksploziji u porodičnoj kući. Roditelji Šurine, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, i njenog brata, kasnije su optužili Delića da je odgovoran za njihovu smrt, ali to nikada nije dokazano. Delić je postao poznat 2000. kada ga je Anketni odbor Savezne skupštine optužio za ubistvo nekadašnjeg ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića. Anketni odbor tada je javno saopštio da postoji osnovana sumnja da je Bulatovića ubio „Ivan Delić, koji najčešće boravi u Budvi, Herceg Novom ili Podgorici“. Delić je demantovao te optužbe.

DRUGOVI I KUMOVI

Goran R. Pejović juče je trebalo da se vrati iz Budve, u koju je pošao u nedelju da se vidi s trojicom drugova iz Nikšića - Vladanom Gojovićem, Vlatkom Mirkovićem i Vojkanom Inićem, nastanjenim u Novom Sadu.

Inić se s Pejovićem družio desetak godina i, iako je imao privatni biznis u Novom Sadu, dosta vremena je provodio u Nikšiću kod dede i babe koji žive u istoj zgradi u kojoj je stanovao i Pejović s porodicom. Ovo dugogodišnje prijateljstvo produbljeno je i krštenjem u crkvi. Gojović i Mirković, takođe, žive u Ulici Peta proleterska i važe za mirne momke koji nikada nisu imali posla s policijom niti kriminalom.

Zbog svega ovoga policija, zasad, pretpostavlja da je fatalnu grešku po Pejovića načinio čovek koji je iz parka navodio ubicu, koji je do „Palme“ došao pešice iz pravca diskoteke „Trokadero“. Kako sumnjaju inspektori, pomagač, koji se nalazio u parku nasuprot „Palme“, atentatoru je rekao gde sedi meta i da na sebi ima sivu majicu. Međutim, egzekutoru je levo bilo desno, meta je imala majicu odgovarajuće boje, pa je mirno prišao i rekao: „Ovo je pozdrav iz Beograda“ i zatim u Pejovića ispalio najmanje osam hitaca, od toga jedan u glavu. Dva metka završila su u grudima Vojkana Inića (27), Nikšića sa stalnim boravkom u Novom Sadu, a jedan je okrznuo levi pazuh Nikšićanina Vladana Gojovića, dok je četvrti mladić Vlatko Mirković Lako ostao nepovređen. Dva ispaljena metka završila su „u prazno“.

Kada je završio „posao“, ubica je, s pištoljem u ruci, potrčao kroz prolaz ka „Trokaderu“. Policija sumnja da su za njim tada zapucali muškarci koji su s Delićem bili u društvu, a ta zrna su završila u vratima diskoteke i jednom parkiranom automobilu. Ubica je pretrčao bulevar, a potom pored Crnogorske komercijalne banke prošao iza zgrade i pojurio ka starom budvanskom groblju, gde mu se izgubio svaki trag.

Da se radi o profesionalcu, policiji ukazuje nekoliko detalja.

„Pretpostavljamo da se iza perike i kape krio mladić star oko 25 godina, vrlo spreman i brz, koji je sve vreme trčao s pištoljem u ruci, što nam govori da je profesionalno obučen. To što nije hteo da baci oružje prilikom bega navodi nas na zaključak da mu ovo nije prva likvidacija“, ispričao je Vijestima sagovornik blizak istrazi.

Ubicu su „uhvatile“ gotovo sve kamere video-nadzora. Tako je ona na zgradi Crnogorske komercijalne banke zabeležila da mu je na trotoaru ispred budvanske poslovnice pala kapa sa glave, ali se on na to nije obazirao, već je nastavio da beži.

Na osnovu izjava očevidaca, policija sumnja da je imao najmanje trojicu pomagača - jednog koji ga je navodio iz parka i dvojicu koji su ga kod kružnog toka čekali u crnom BMNJ, bez tablica. Kada su shvatili da je atentator pobegao iza zgrade, i oni su odjurili.

Izjave očevidaca i snimci sa kojih je bilo moguće izdvojiti lik i fizički profil ubice, pored toga što policiji pomažu u rekonstrukciji zločina, potvrđujući i iskaze svedoka, pomogli su u pravljenju foto-robota koji će biti prosleđen policijama u okruženju.

Ubijeni Pejović je važio za veoma mirnog i uzornog mladića, koji je radio u očevoj firmi za vinklovanje motora na Vilusima. Sahranjen je juče na gradskom groblju u Nikšiću.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.