Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko švercuje pola tone kokaina

Skoplje, Beograd -- Skoro 500 kilograma kokaina, vrednog 100 miliona evra, koji je otkrila makedonska policija, dolazio je iz Venecuele za tržište EU.

Stanislava Čočorovska Poletan, čiji je suprug Ranko bio kum i telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana, trasirala je put kojim je kokain trebalo da završi u Grčkoj, a zatim i u zemljama EU. Poletanova se dovodi u vezu i sa švercom cigareta i nafte između Srbije i Makedonije tokom Slobodana Miloševića.

Makedonska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policija, koja je u subotu zaplenila kokain u kantama sa bojom, navodi da je istraga pokazala da je Poletanova organizovala ceo transport preko svoje firme Makfut, sa sedištem u Beogradu.

Poletanova ima, pored makedonskog, i srpsko državljanstvo, a vlasnica je 20-ak firmi koje se bave trgovinom cigareta i alkohola. Jedna od njenih firmu u vreme Slobodana Miloševića snabdevala sve srpske frišopove cigaretama i imala tesnu saradnju sa makedonskim firmama koje su u istom poslu.

Veruje se da je Poletanova bila veza između nekih makedonskih političara i biznismena, sa jedne, i Arkana i Marka Miloševića, sa druge strane, u švercu nafte i cigareta. Nakon Arkanove smrti Poletanova je nekoliko meseci bila predsednica fudbalskog kluba Obilić.

Makedonski mediji pišu da je ona u srodstvu sa Slobodanom Bogoevskim, nekada prvim čovekom makedonske tajne policije.

Makedonske TV stanice kritikuju vlasti Srbije

Makedonske TV-stanice "A1" i "Sitel" večeras su kritikovale policiju u Beogradu što ne preduzima ništa da nađe i uhapsi Stanislavu Čočorovsku-Poletan koju je makedonski MUP optužio da je organizovala transport kokaina u subotu zaplenjenog na graničnom prelazu Blace.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije je za "Kanal 5" rečeno da još nisu dobili poternicu koju je makedonski MUP raspisao za Čočorovskom-Poletan.

Toj televiziji su u tom ministarstvu rekli da je policija i danas kucala na vrata njenog stana u Beogradu, ali da niko ne otvara.

MUP Srbije za "Kanal 5" nije mogao da kaže da li će Čočorovsku-Poletan, koja ima dvojno državaljanstvo Makedonije i Srbije, predati makedonskim vlastima ili bi joj se sudilo u Beogradu.

Skopski mediji su večeras javili i da Zajra Azirovič, majka Alija Aziroviča, uhapšenog vozača kamiona kojim je iz Bara prebacivan kokain za Solun, tvrdi da njen sin nije znao šta prevozi.

"Pa da je znao, zar bi to radio za hiljadu evra", rekla je njegova majka i dodala da je porodica angažovala advokata kako bi Azirovič bio pušten iz 30-dnevnog pritvora.

Kako je droga prošla kroz Srbiju?

Povodom velike pošiljke droge, koju je presrela makedonska policija, postavlja se pitanje kako je droga transportovana kroz Srbiju.

Socijaldemokratska unija postavila je pitanja kako je moguće da tolika pošiljka droge prođe policijsku i carinsku kontrolu u Srbiji i da ne bude otkrivena i da li je sprovedena istraga o tome da li je postojala saradnja carinskih i policijskih organa u tom poslu.

SDU navodi da je vlasnica firme provela veći deo rata tokom 90-ih u Erdutu i bila bliska pojedinim članovima Srpske dobrovoljačke garde.

S obzirom na to da je za vreme akcije "Sablja" razbijen je jedan od najvećih lanaca šverca narkotika na Balkanu, koji su vodili pripadnici Zemunskog klana i neki članovi JSO-a, SDU u saopštenju pita i da li poslednji događaj pokazuje da je taj lanac obnovljen i da se njime upravlja iz zatvora u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.