Izvor: B92, 05.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko se (ne)uzbuđuje ko čuva Ulemeka

Beograd -- Umesto brzih provera informacije da Centralni zatvor obezbeđuju bivši pripadnici "crvenih beretki", među nadležnima vlada mir.

Podsetimo, ekipa emisije Insajder došla je do informacije da Centralni zatvor u Beogradu, pa samim tim i njegove stanare, obezbeđuju bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije u okviru jedinice Žandarmerije. Ta informacija stigla je u jeku spekulacija da prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Milorad Ulemek, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priprema bekstvo.

Mogućnost da ga u zatvoru i prilikom transfera do sudnice obezbeđuju upravo oni koji su mu bili potčinjeni u JSO-u, samo pojačava takve sumnje. Međutim, nakon što je upravnik zatvora Miroslav Micić izrazio spokojstvo po ovom pitanju, zbog poverenja u Žandarmeriju i institucije, isto danas ponavljaju i njegovi nadređeni.

Osim što su svesni da Žandarmerija obezbeđuje Centralni zatvor i transfer zatvorenika do sudova, nadležni kažu da nemaju informacije da li među pripadnicima Žandarmerije ima bivših "crvenih beretki". U izjavi za B92, direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragoljub Lončarević kaže da takvim informacijama i ne može da raspolaže: "Nije uopšte u našim ingerencijama da na tu temu pričamo, ni bilo šta radimo, imajući u vidu da pripadnici Žandarmerije ne pripadaju Ministarstvu pravde, pa time ni Upravi za izvršenje zakonskih sankcija."

Postavlja se, međutim, pitanje ko će biti odgovoran ukoliko Ulemek, uz pomoć bivših saboraca, pobegne iz zatvora. Lončarević o tome kaže: "Pa ja na tu temu uopšte ne mogu da pričam, imajući u vidu da mi tvrdimo da je stanje bezbednosti trenutno na zadovoljavajućem nivou i da se u okviru našeg ministarstva potpuno ispravno i bezbedno postupa."

Podsetimo da "crvene beretke", iako rasformirane nakon atentata na Đinđića, nikada nisu prestale da podržavaju svog bivšeg komandanta. Tu podršku oni su i javno demonstrirali kada su se, kao pripadnici Žandarmerije, pojavili na suđenju za ubistvo premijera u majicama sa znakom JSO.

Ulemekov advokat, Momčilo Bulatović, tvrdi da priča o pripremi bekstva nema nikakvog osnova: "Prvo, mog klijenta uopšte ne čuvaju pripadnici Žandarmerije, nego pripadnici Uprave Okružnog zatvora. Pod dva, na suđenje ga dovode pripadnici Uprave Okružnog zatvora, a ko njih obezbeđuje, ko im daje podršku, ko im pomaže, to zaista ne znam."

Neko ipak obezbeđuje optužene

S druge strane, zastupnik oštećenih na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Rajko Danilović, kaže da je učešće "crvenih beretki" u obezbeđenju Centralnog zatvora i prevoza osumnjičenih u sudnice, nakon izjave upravnika zatvora Miroslava Micića, nesporna činjenica: "Da li je i to deo dogovora o kome ništa ne možemo da saznamo, kada se Legija javio i imao priliku da razgovara s gospodom iz tih bezbednosno- policijskih struktura kao što su Jočić, Bulatović, a govori se da je tu bio i Stojković? Da li je jedan od elemenata tog dogovora i - oko tebe biće tvoji? Valjda da bi ga čuvali, ili da ne bi pucali na njega ako beži, ili iz ko zna kojih razloga."

Danilović kaže da sigurno postoji još neki deo dogovora koji će uskoro biti otkriven. Prema njegovim rečima, dogovor vlasti i Ulemeka je postao očigledan nakon izricanja presude za zločin na Ibarskoj magistrali, kada su izrečene kazne od 15 godina: "Sa obrazloženjem da je to povoljnije za okrivljene. Nije tačno. U stavu 3. čalnu 4. Krivičnog zakona SCG izričito piše kada se izriče kazna od 40 godina - kao zamena za smrtnu kaznu, što je povoljnije za okrivljene. Znači, pozivanje na zakon je pogrešno i bezobzirno pred ljudima koji znaju, a to su pravnici. Izricanje takve kazne pokazuje da postoji neki dogovor."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.