Izvor: B92, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je ukrao Augustinčićevo delo

Niš -- Niška policija nema informacije o kradljivcima spomenika "Prelja" vajara Antuna Augustinčića sa starog groblja.

Načelnik Kriminalističke policije Niša Dragan Bradić kazao je na konferenciji za novinare da je niška policija ranije upozorila Zavod za zaštitu spomenika u Nišu da postoji opasnost od krađe tog spomenika. "Prelja" je tokom vikenda odneta sa porodične grobnice Mite Ristića, predratnog vlasnika tekstilne fabrike "Niteks".

"Obavestili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zavod za zaštitu spomenika da postoji opasnost od krađe i predlagali da se uvede stražarska služba, da se groblje osvetli ili da se spomenik zameni kopijom koja se nalazi u fabrici 'Niteks'", rekao je Bradić.

Prema njegovim rečima, policija je izvršila uviđaj i nema nikakve informacije o počiniocima.

Niška policija upozorila je Zavod za zaštitu spomenika nakon krađe "Anđela sa lirom" sa porodične grobnice niškog lekara Voje Stojanovića, koji je izradio zagrebački vajar Marin Studen.

Bradić je rekao da nema informacije, ali da se "sve opcije razmatraju" povodom informacija da su krađe spomenika sa starog niškog groblja delo organizovane grupe.

Sa niških grobalja do sada je nestalo više od 50 bisti, koje su, prema sumnjama policije, pretočene i prodate kao plemeniti metali.

Sahranjivanja na starom niškom groblju prestala su 1971. godine, a od 1987. godine pod zaštitom je države. Na groblju se, prema oceni stručnjaka, nalazi više od 200 umetničkih i istorijskih dela.

"Prelja", ukradena tokom vikenda, delo je vajara Augustinčića čiji je rad i Spomenik oslobodiocima Niša na centralnom gradskom trgu.

Augustinčić je autor i spomenika "Mir" koji se nalazi kod zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku, kao i "Bronzanog lika rudara" u Ženevi, ispred zgrade Međunarodnog ureda rada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.