Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je, u stvari, ranjen na Dedinju?

Beograd -- Miroslav, Džek, Samardžija je tesno sarađivao sa Kontraobaveštajnom službom VJ, saznaje Insajder B92.

Kako saznaje ekipa Insajdera TV B92, Miroslav Samardžija zvani Džek, na koga je prekjuče u kafiću Aloha na Dedinju pucao za sada nepoznati mladić, poznat je po svojoj saradnji sa vojnom kontraobaveštajnom službom.

Iako su svi jučerašnji mediji, Samardžiju dovodili u vezu sa DB-om, izvor B92 tvrdi da je Samardžija bio za KOS ono što je Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Spasojević Šiptar bio za tadašnju Službu državne bezbednosti.

Samardžija je hapšen za vreme akcije Sablja zbog svojih veza sa zemunskim klanom. Pod velikim pritiskom iz vrha KOS-a, pušten je samo dva sata kasnije, tvrdi izvor Insajdera. Hapšenje izbegao za vreme pobune Crvenih beretki. Beogradska policija legitimisala ga je ispred stana tadašnjeg ministra Dušana Mihajlovića.

Samardžija je bio u automobilu sa civilnim registarskim tablicama, ali sa potvrdom da se vozilo koristi u vojne svrhe. Sa Samardžijom je u automobilu bio Loran Milić zvani Locko, koji je nedavno hapšen, pa pušten zbog pokušaja reketiranja direktora "Maxis taksija". Samardžija i Milić tada nisu uhapšeni zbog intervencije pukovnika kontraobaveštajne službe VJ, Dragoljuba Živkovića, koji je rekao da su to njegovi ljudi.

Izvor Insajdera navodi da su Samardžija i Milić bili bliski sa Zemuncima i Ulemekom i sa ostalim vodjama srpskog i crnogorskog podzemlja - sa Branom Mićunovićem, Boškom Radonjićem, Željkom Maksimovićem Makom. Naš B92 posebno ukazuje Samardžijine bliske veze sa prekjuče uhapšenim šefom hrvatskog organizovanog kriminala, Hrvojem Petračem, kome je policija ušla u trag samo dan posle privodjenja Ivana Matekovića, srpskoj javnosti poznatog po tome što je dan uoči atentata na premijera Djindjića ušao u Srbiju, gde ga je dočekao jedan pripadnik JSO, da bi isto veče nakon ubistva izašao iz Srbije.

Podsetimo da je pre nepune dve nedelje uhapšen i Momčilo Mandić, koji je takodje hapšen za vreme Sablje, a za koga se vezuju izmedju ostalog, sumnjivi bankarski poslovi, ali i pomoć u prikrivanju Radovana Karadžića.

Možda se u svim tim okolnostima i vezama može tražiti i motiv pucnjave na Dedinju u kojoj je teško ranjen i Slavko Drobac. On je Samardžijin telohranitelj, bivši borac VRS i policajac MUP-a Srbije. Bio je kum ubijenog vodje takozvanog zvezdarskog klana, Sredoja Šljukića Šljuke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.