Ko je u Mreži

Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je u Mreži

Beograd -- U izveštaju o akciji Mreža pominje se nekoliko danas veoma uspešnih srpskih poslovnih ljudi.

Nedavno su počela hapšenja onih koji su u toj akciji obeleženi kao šverceri cigareta tokom devedesetih godina, ali su mnoga zvučna imena do danas preskočena. U emisiji Insajder objavljena su imena svih za koje je policija još 2003. utvdila da su kršenjem zakona i švercom oštetili državu za milione evra.

Iako je u akciji Mreža još 2003. identifikovano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najmanje 37 osoba koje su tokom devedesetih godina učestvovale u švercu cigareta, do sada je uhapšeno njih 13.

Osam osoba je pripadalo kriminalnoj grupi koju je, kako tvrdi policija, predvodio Stanko Subotić, a pet osoba grupi na čijem je čelu, prema navodima policije, bio Marko Milošević.

Među uhapšenima nema nikoga koga je policija označila kao organizatora, a za najzvučnijim imenima, među kojima su članovi porodice Milošević, raspisane su poternice Interpola.

Iako je u izveštaju Mreže kao prvi pomagač i organizator šverca cigareta u Srbiji označen bivši šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, tužilaštvo mu za sada ništa nije stavilo na teret.

Ubacivanje cigareta u zemlju bez carinskog evidentiranja vršeno je tokom devedesetih godina uz logističku podršku mobilnih ekipa Savezne uprave carina, a pratnju tim kamionima vršili su pripadnici DB-a, na čijem je čelu bio Stanišić.

Jovica Stanišić je u izveštaju o akciji Mreža prvi na listi onih koji su identifikovani kao neposredni pomagači i organizatori ilegalnog ubacivanja cigareta u zemlju, za grupu na čijem je čelu bio Subotić.

Ubacivanje cigareta u zemlju organizovali su pripadnici Uprave carina i DB-a. U organizaciji tih poslova postojali su tesna povezanost i koordinacija.

Policija navodi da su celu ilegalnu distribuciju cigareta preduzeća koja je kontrolisao Mirko Vučurević otvoreno podržavali odgovorni iz Savezne uprave carina i rukovodioci DB-a.

U šemi akcije Mreža Stanišić je obeležen kao čovek koji direktno komunicira sa Subotićem, Vučurevićem i Mihaljem Kertesom, direktorom Savezne uprave carina, kada su poslovi krijumčarenja u pitanju.

Od Stanišića, prema tim podacima, kreće organizacija velikog dela poslova koji su se odnosili na ulaz cigareta u zemlju bez carinskog nadzora. Neposredno je povezan s poslovima ulaska cigareta kroz Vučurevićeve firme, a cigarete su kasnije distribuirane firmama Geneks i Ineks.

Prema izveštaju akcije Mreža, značajnu ulogu u švercu cigareta imao je i Milorad Vučelić iz Socijalističke partije Srbije. Vučelić se u šemi pojavljuje kao čovek u lancu organizatora ulaska cigareta u zemlju bez carinskog nadzora.

Radi se o poslovima Stanka Subotića, a Vučelić je, ugovarajući te poslove, u kontaktu sa Stanišićem, Milanom Milanovićem i Radovanom Stojčićem. Prema nalazima policije, Vučelić je i od Milanovića i od Stojčića dobio automobil.

Do danas su uhapšeni pripadnici dve kriminalne grupe. Vođe ostalih šest grupa u protekih sedam godina slobodno su i dalje uvećavali bogatstvo, pojavljujući se kao aktivni kupci u privatizacijama u Srbiji, ali i u okruženju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.