Izvor: B92, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kriv za nesreću u tunelu?

Beograd -- Ministarstvo za rad saopštilo da će biti podnete krivične prijave protiv poslodavca na gradilištu tunela Straževica.

U nesreći na gradilištu u tunelu prošle nedelje poginula su dva radnika, a inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da, s obzirom na visok nivo rizika u tunelu Straževica, stradali radnici nisu bili stručno osposobljeni za posao koji su obavljali u trenutku nesreće, navodi Ministarstvo.

Utvrđeno je i da nije poštovan tehnološki postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pri izvođenju radova i da su prekršene odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonski akti prema kojima poslodavac ima obavezu da obezbedi sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radnom mestu.

U nesreći su poginuli Ljubomir Vidović, koji je radio kao vozač teške mehanizacije, i Tomislav Ristić, miner, raspoređen na poslove pomoćnog građevinskog radnika.

Ristanović: Sud će odrediti kaznu za izvođače radova

Direktor Inspektorata za rad Rade Ristanović izjavio je da prošlonedeljna nesreća u dokazuje da u Srbiji u oblasti zdravlja i bezbednosti na radu postoje problemi koje što pre treba rešiti.

Komentarišući izveštaj o nesreći u tunelu u Resniku koji je danas podnela Inspekcija rada, Ristanović je Beta rekao da su nadležni u toj inspekciji nakon kompletnog uviđaja odlučili da rad na izgradnji tunela ne bude prekinut već da protiv izvođača radova budu podnete krivične i prekršajne prijave.

"O tome kakva će kazna izvođaču radova biti izrečena nakon podnošenja krivične i prekršajne prijave odlučiće sud", kazao je Ristanović.

On je dodao da je Inspekcija rada utvrdila da, nastradali radnici u tunelu Straževica nisu bili stručno osposobljeni za posao koji su obavljali u trenutku nesreće.

Ristanović je naveo i da nije poštovan tehnološki postupak prilikom sprovođenja radova i da su prekršene odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonski akti, prema kojima poslodavac ima obavezu da obezbedi sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radnom mestu.

On je dodao da se situacija u Srbiji kada je reč o bezbednosti i zdravlju na radu dosta popravila u odnosu na predhodnu godinu.

"Prošle godine u Srbiji su zabeležene 44 nesreće na radu sa smrtnim ishodom, a ove godine nastradala su 23 radnika", kazao je Ristanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.