Ko je „don” Budo Kujović

Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je „don” Budo Kujović

O tome da je Bugarska jedna od glavnih „karika” veze Srbije i Balkana sa zapadnim i istočnim tržištem narkotika svedoči i nedavno hapšenje Budimira Kujovića iz Bijelog Polja. Ovaj kriminalac, u bugarskim medijima označen kao jedan od vodećih narkodilera u regionu, razvio je višegodišnje „poslovanje” u trgovini narkoticima na istoku, preko Turske, i na zapadu preko Srbije i Crne Gore. Svojevremeno Kujović je sumnjičen i za organizovanje laboratorije za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sintetičkih droga koje su zatim distribuirane na istok.

Ovaj kriminalac više je poznat bugarskoj javnosti i policiji nego srpskoj i crnogorskoj. Za njim je bila raspisana međunarodna poternica zbog proizvodnje i trgovine narkotika, uhapšen je a zatim i oslobođen usled „nedostatka dokaza”. Konačno, bugarske vlasti su ga 2005. godine proterale iz zemlje.

Pažnju javnosti, Kujović je poslednji put privukao dan uoči dočeka 2008. godine kada je posle ranjavanja jednog policajca uhapšen u Plovdivu, zbog organizovanja šverca 60 kilograma heroina. Kujović je prethodno uspeo da pobegne policiji sa tursko-bugarske granice, kada je uhapšeno troje bugarskih državljana koji su učestvovali u švercu heroina.

Bugarski mediji objavili su da je otkrivena međunarodna organizovana kriminalna grupa švercera narkotika. Oni su preneli da su na granici sa Turskom uhapšeni članovi ove grupe – doktor Nikolaj Piskov, sa kojim su u vozilu bili i osumnjičeni za pomaganje u krijumčarenju Mihail Jankov, bivši službenik carine iz Svilengradai Stojko Dojčev. Prilikom pretresa vozila nađeno je 60 kilograma heroina.

Ubrzo zatim, policija je locirala Kujovića u hotelu u Plovdivu. Prilikom akcije hapšenja došlo je do međusobne pucnjave policijskih operativaca i Kujovića. Jedan policajac je povređen, posle čega je Kujović konačno završio sa lisicama na rukama.

Bugarska policija sumnja da je ovo bilo „probno” krijumčarenjepred „veliko finale” koje je trebalo da se završi švercom četiri tone heroina iz Turske. Kujović je navodno planirao da droga uđe u Bugarsku odakle je trebalo da se distribuira u zemlje Balkana i zapadne Evrope.

Kod Kujovića su prilikom hapšenja nađena lažna dokumenta na ime Cvetomir Zahariev i zaplenjeno je 60 kilograma heroina. Prevezen je u pritvor u Staru Zagoru. Tržišna vrednost oduzete droge iznosi više od pet miliona evra, a Kujoviću prema bugarskim zakonima preti kazna do 20 godina zatvora.

Samo dve nedelje kasnije bugarska policija u Sofiji uhapsila je Crnogorca Skendera Šarkinovića (25), poreklom iz Plava. Sumnja se da je Šarkinovićčlan Kujovićeve organizovane narko-grupe, ali je uhapšeni, kako prenose bugarski mediji, to odlučno negirao.

Zbog sumnje da narko-lanac nije razbijen u potpunosti i da je reč o mnogo većoj grupi ljudi, policija Bugarske vodi opsežnu istragu o ovom slučaju, navode bugarski mediji.

Prema njihovom pisanju, heroin koji je krijumčario Kujović skupo jekoštao Iliju Ilieva, glavnog sekretara bugarskog MUP-a. On je 28. novembra prošle godine podneo ostavku, nakon što je utvrđeno da o operaciji praćenja šverca droge nije obavestio ministra Rumena Petkova, kao i da je potpisao papire na osnovu kojih su Kujoviću izdata lažna dokumenta. Iliev se branio da mu je taj dokument podmetnut među ostalima, a operacija zaplene heroina i hapšenje švercera ubrzana je nakon njegove ostavke.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.