Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je član tzv. drumske mafije

Beograd -- B92 poseduje dokumentaciju koja pokazuje da je za nekim osobama raspisana poternica za slučaj tzv. drumske mafije.

Njihovih imena, međutim, nema na zvaničnoj optužnici. U Tužilastvu kažu da su uhapšeni svi za koje su postojali dokazi. Ipak, bivši šef Državne bezbednosti Goran Petrović tvrdi da su tu aferu pokušali da zataškaju članovi Vlade Srbije jer je, kako kaže, grupa imala doušnika u vrhu policije. Na optužnici su se našli samo neposredni izvršioci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na optužnici Specijalnog tužilaštva u slučaju tzv. drumske mafije, koju ekskluzivno objavljuje B92, nalaze se 53 osobe, koje se sumnjiče da su organizovale jednu od najvećih elektronskih krađa u Srbiji.

I dok se posle otkrivanja te grupe nagađalo o umešanosti čelnih ljudi Javnog preduzeća Putevi Srbije i Ministarstva za kapitalne investicije, na spisku je najveći broj inkasanata, poslovođa i kontrolora koji su bili samo neposredni izvršioci krađe.

Portparol Tužilastva Toma Zorić nije želeo da kaže da li se mogu očekivati nova hapšenja. "Razumem vaše pitanje, ali ne mogu da odgovorim na njega zato što je hipotetičko. Mi nikada nismo najavljivali predmete, događaje koji slede. Podigli smo optužnicu za ono za šta smo imali dokaze, ovo tužilaštvo radi i radiće isključivo na osnovu dokaza", kaže on.

Goran Petrović kaže da na optužnici Tužilaštva treba da stoje i imena ministara aktuelne Vlade. On tvrdi da tako dobro organizovana grupa nije mogla da radi bez znanja vlasti i optužuje ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da štiti članove tzv. drumske mafije.

Bivši šef DB-a kaže da je hapšenje te grupe bilo planirano još u maju 2005, ali da je sa sastanka na kom su bili ministar policije Dragan Jočić i tadašnji načelnik Javne bezbednosti Miroslav Milošević procurela informacija o akciji koja je bila planirana da bude izvedena dva dana kasnije.

"Operativci BIA koji su radili na prisluškivanju su na svoje zaprepašćenje tokom vikenda i pre podne na svim telefonima velikog broja lica koja su prisluškivali čuli istu stvar: 'Prekidajte posao, cepajte dokumentaciju, provaljeni smo, sve se zaustavlja'", tvrdi Petrović.

"Jasno je da Jočić nikako nije imao ni volju ni želju ni nameru da uhapsi svog koalicionog partnera, zamislite da je Jočić dao saglasnost da se u toj akciji ide do kraja. Danas ne bi bilo narodnjačkog bloka", kaže on.

Miroslav Milošević tvrdi da na tom sastanku nije bio jer je, kako kaže, poslednjih meseci koje je proveo na toj funkciji bilo jasno da više ne uživa Jočićevo poverenje.

Ministar je, kaže Milošević, o svim poverljivim slučajevima direktno razgovarao s direktorom policije Miloradom Veljovićem. Ipak, bivši načelnik Javne bezbednosti je potvrdio da i on zna za sastanak koji je tada održan.

Ni u MUP-u Srbije nisu želeli da odgovore na pitanje ko je prisustvovao sastanku rukovodstva policije i šta je na njemu dogovoreno.

B92 će nastaviti da istražuje ko je dozvolio drumskoj mafiji da posle prve planirane akcije nesmetano krade još godinu dana i da li se sa istragom odugovlačilo zbog političkog dogovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.