Ko beli medved

Izvor: Glas javnosti, 01.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko beli medved

BEOGRAD - Vođa rakovičke grupe Nebojša Stojković Stojke (41) po drugi put je pred Okružnim sudom oslobođen optužbi za ubistva Miroslava Sekulića i Veselina Božovića. Osuđen je na ukupno šest godina, pola godine manje nego u prvom postupku, zbog trgovine drogom, nelegalnog posedovanja oružja i iznudu. Kao direktni ubica Sekulića na 30 godina zatvora osuđen je Dragan Savović, dok je ubistvo Božovića i posle sedam godina ostalo nerasvetljeno. Ostala trojica optuženih zaradila su manje-više >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << simbolične kazne za „sitnija dela“.

Pravni zastupnik porodica Sekulić i Božović advokat Zoran Knežević optužuje srpsko pravosuđe da simulira borbu protiv organizovanog kriminala. Pogotovo zamera zameniku okružnog tužioca zbog odustajanja od gonjenja gotovo svih optuženih za dvostruko ubistvo.

- Ovaj događaj će biti upamćen kao jedna od najvećih sramota srpskog tužilaštva i sudstva. Tužilac je non-stop opstruirao suđenje okrivljenima za ubistva Sekulića i Božovića, iako su tokom istrage u vreme akcije „Sablja“ upravo pred njim priznali krivicu, uključujući i vođu klana. Naknadnom odlukom Ustavnog suda sva priznanja tokom vanrednog stanja su izuzeta kao dokazni materijal. To, međutim, ne objašnjava odnos tužioca koji je odbio da iskoristi sve druge dokaze koje sam predlagao u ime oštećenih porodica, da bi na kraju odustao čak i od toga da brani sopstvenu optužnicu - ogorčeno konstatuje Knežević, ali najavljuje da će se do kraja boriti za istinu i pravdu.

Naš sagovornik kaže da je od početka ovog procesa više puta upozoravao pravosudne organe u Srbiji da je u pitanju organizovani kriminal, smatrajući da slučaj treba da preuzme Specijalni sud, ali da niko nije hteo da reaguje.

SMRT IZ „AUDIJA“

Miroslav Sekulić Sekula (39), beogradski biznismen, ubijen je 10. novembra 2001. godine pred očima supruge i maloletnog sina. Napadači su na njega ispalili smrtonosne rafale iz automobila u pokretu dok je bio u „mercedesu“ na Novom obrenovačkom putu.

Veselin - Vesko Božović (36) iz Bijelog Polja teško je ranjen 5. septembra 2002. godine na raskrsnici Trgovačke i Solunskih boraca u Žarkovu, a dva dana kasnije podlegao je povredama u Urgentnom centru. Ubice su i ovom prilikom pucale iz „audija“, a u obračunu su ranjeni i Božovićeva nevenčana supruga Snežana Mitrović, četvorogodišnji sin Boris i dve devojke koje su se zatekle na raskrsnici.

- Ta ubistva su izvršena 2001. i 2002. godine u klasičnim sačekušama, karakterističnim za organizovani kriminal. Dvojica iz ove grupe Dragan Savović i Dejan Vujisić osuđeni su takođe na po 40 godina zbog monstruoznog ubistva pekara u Vranju. I protiv drugih okrivljenih vođeni su postupci za niz krivičnih dela, ali Tužilaštvo iz neobjašnjivih razloga to uporno ignoriše. Godinama se pitam, i ne nalazim odgovor, ko stoji iza rakovičke grupe, pa ima privilegovan položaj pred pravosudnim organima u vreme navodne borbe protiv organizovanog kriminala. Bojim se da pravda, umesto u sudnici, ne bude zadovoljena osvetom porodica - dodaje Knežević.

Pri hapšenju „rakovičana“ policija je u jednom stanu na Petlovom brdu, koji su koristili, pored arsenala oružja pronašla i službene policijske značke. Tokom saslušanja 2003. godine vođa klana Stojković je priznao oba ubistva, a kao jedan od motiva za ubistvo Božovića naveo je to što je bio blizak Miloradu Ulemeku Legiji!? Stojke je inače oženjen sestrom Baranina Ljuba Bigovića, optuženog za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, a u bliskim je vezama i sa drugim crnogorskim kriminalcima. Poslednjih godina se navodno primirio i odlučio da novac zarađen na ulici uloži u kupovinu nekretnina na Čukarici i Rakovici. Prema nezvaničnim saznanjima, duž cele crnogorske obale takođe je pokupovao dosta građevinskih placeva, a ima i imanje u Baru.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.