Ko Legiji dotura štapine?

Izvor: S media, 17.Sep.2010, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko Legiji dotura štapine?

Detonirajući štapini pronađeni u ćeliji Milorada Ulemeka Legije još jednom su rasplamsali priče o njegovom mogućem bekstvu iz zatvora. Od kako se Ulemek 2. maja 2004. godine predao Žandarmeriji, sve procese koji su protiv njega vođeni pratila je i fama o njegovom kratkoročnom boravku u zatvoru.

Pronađeni štapini u hemijskim olovkama koje je Milorad Ulemek Legija koristio u zatvoru nisu imali upotrebnu vrednost bez plastičnog eksploziva. Ipak, zabrinjava činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da mu je štapin doturan urpkos kontrolama. Nadležni kažu da je otkriće pribora za bekstvo predupredilo bilo kakvu mogućnost bežanja.

Ne tako davno u Ulemekovoj ćeliji pronađen je i pištolj, plastična replika originala za koju se ni danas ne zna kako je dospela u ruke najpoznatijeg srpskog osuđenika. Posle najnovijeg saznanja o štapinima očigledno je da na pripremama za njegov beg iz zatvora neko ozbiljno radi.

Zatvorske službe oba puta uspele su da pronađu inkriminisanu „robu“ koja je Ulemeku dostavljana ali nespokoj budi mogućnost da do njega stigne to što mu je namenjeno. Nema odgovora na koji način mu se to dotura i ko sve u tome učestvuje.

To nije teško utvrditi, naravno, ako se hoće. Zatvor ima video-nadzor, pretres je rigorozan a svaka poseta se evidentira. Istragu bi lako i brzo obavio i polaznik škole u Sremskoj Kamenici ali javnost, međutim, saznaje samo da je efikasnost službi sprečila moguće bekstvo. Kao što je važno to što je plan za njegovo bekstvo osujećen na vreme, važno je otkriti i ko kuje takve planove.

Pre tačno pet godina istraga je utvrdila, i 14. septembra 2005. uhapšeni su svi koji su učestvovali u pokušaju da se šef kruševačkog klana Zoran Jotić Jotka domogne slobode. Među uhapšenima je bio i sudija Vrhovnog suda Ljubomir Vučković, koji je za to osuđen na osam godina zatvora. U to vreme zatvorenicima su doturani mobilni telefoni koje je Jotić iskoristio da iz ćelije sa pajtosima organizuje svoje bekstvo.

Posle hapšenje Miloša Simovića rečeno je da je koristeći se laptopom i internetom korespondirao sa bivšim saborcima iz zemunskog klana koji su već osuđeni i izdržavaju dugogodišnje kazne. Toliko tehnike i mogućnosti komunikacije ostavljaju prostor za planiranje izlaska na slobodu.

U novoizgrađenom paviljonu požarevačke „Zabele“ neće postojati mogućnost za nešto slično. Dvadesetčetvorostani video-nadzor osuđenika u ćeliji, izolovanost od ostalih osuđenika, dvorišna žica poput korva i ostala prateća oprema smanjuju mogućnost bekstva. O tom delu zatvora govori se u superlativu, najbezbedniji zatvor u Evropi, srpski „Alkatraz“. Beton, žice, tehnika... i ljudi. Poslednji faktor važniji je od svega prethodno nabrojanog jer je upravo on zakazao nekoliko puta dok je Ulemek bio u Centralnom zatvoru. Ukoliko faktor čovek opet bude najslabija karika može nam se dogoditi isto što i u onoj narodonoj o pastiru, vuku i ovcama. Neki eventualno novi štapini i ekslozivi neće rasplamsavati ničiju maštu, sagoreće mit o najbezbednijem. Spektakl koji, osim Legije i njegovih, niko ne želi.

Dejan St. Jeremić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.