Knjigovodstvo Šarićevog klana

Izvor: Politika, 28.Mar.2014, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjigovodstvo Šarićevog klana

Juče prikazana dokumentacija Željka Vujanovića, oduzeta iz kuće, stana i diskoteke u Kragujevcu

U nastavku suđenja Darku Šariću i grupi optuženih za trgovinu narkoticima, i juče se vodila pravna bitka između tužioca Saše Ivanića i advokata odbrane oko toga da li su dokazi protiv klana pribavljeni na zakonit način ili ne. Tužilaštvo je, pored ostalog, predstavilo dokumentaciju koja dokazuje da je grupa od avgusta 2007. do marta 2008. godine na krijumčarenju droge >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaradila više od 47.000.000 evra.

Na monitorima je prikazana dokumentacija oduzeta od optuženog Željka Vujanovića, iz njegove kuće i stana u Kragujevcu, kao i iz diskoteke. Tužilaštvo je ocenilo da je reč o knjigovodstvu troškova i prihoda grupe.

„Iz nadimaka u evidenciji, iz šifrarnika, kao i iz iskaza svedoka saradnika Draška Vukovića i Radana Adamovića može se zaključiti da je nadimak Čupavi korišćen za optuženog Milana Milovca koji je bio zadužen za Italiju. To je relevantna dokumentacija pribavljena na osnovu naredbe istražnog sudije o pretresu”, rekao je tužilac Saša Ivanić.

Advokat Marko Kljajević, branilac odbeglog Gorana Sokovića ocenio je da tužilac iznosi mini završnu reč i komentariše dokaze, među kojima su i oni za koje se još ne zna da li će biti korišćeni. Branilac je primetio i to da pored broja 47.000.000 nigde nema oznake o valuti, kao i da u evidenciji postoje tri različita rukopisa, a tužilac sve pripisuje Vujanoviću. Prema optužnici, Vujanović je po nalogu Sokovića vodio evidenciju o troškovima narko-klana.

Predstavljeni su i dokazi iz kojih, prema stavu tužilaštva, proizilazi da je od kraja 2008. do početka 2009. godine kolumbijskom narko-kartelu plaćeno 4.555.000 evra za nabavku kokaina, dok je „na stanju” bilo 1.131 kilogram te droge. Deo dokumentacije sadrži podatke o tome gde je bezbedno obaviti transport, gde se pominje i nadimak Nindža, koji je koristio Anastazije Martinčić, vlasnik jahte Maui, na kojoj je zaplenjen kokain u Urugvaju. Ti iskazi su, dodao je tužilac, upotpunjeni i iskazom Draška Vukovića.

Sead Spahović, branilac Vujanovića, rekao je da je Vuković prvo naučio dokaze pa tek onda govorio o njima.

„Draško Vuković je po struci pravnik, ovo je iskaz veštog i mudrog pravnika”, kazao je advokat.

Polemika je nastavljena kada je tužilac naveo podatak prema kojem je Vuković od Darka Šarića za svoj rad u Argentini tražio 1.200.000 evra.

„Draško Vuković je naveo da se to dogodilo u Kotoru u kući Dragana Dudića”, rekao je advokat Spahović. Marko Kljajević je dodao da Vuković nije kazao da je razgovarao sa Šarićem.

I Željko Vujanović imao je primedbe na dokaze tvrdeći da je vodio evidenciju i prenosio informacije ali ne Šariću, nego Sokoviću.

„Tužilac se trudi da me predstavi bitnijim nego što sam bio”, zaključio je Vujanović.

U nastavku, tužilac je predstavio presretnuti mejl u kome su opisana događanja od 14. oktobra 2009. godine na jahti Maui, kada grupa zbog nevremena nije mogla da prebaci kokain. Iste detalje, koji su prethodili zapleni 2.174 tona kokaina, objasnio je tužilac, navodi i svedok saradnik Vuković.

Odbrana je ocenila da su ovi podaci dobijeni nezakonitim prisluškivanjem a ne veštačenjem oduzetih kompjutera i da se zbog toga ne mogu koristiti kao dokaz.

Na današnjem suđenju planirano je da tužilac i odbrana saopšte procesne predloge za nastavak postupka.

D. Čarnić

objavljeno: 28.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.