Klonirali SIM kartice da bi zvali afrički hotlajn

Izvor: Politika, 14.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klonirali SIM kartice da bi zvali afrički hotlajn

Da bi se izbegle prevare sa mobilnim karticama, građanima se savetuje da ne uzvraćaju poziv, ukoliko je reč o nekom njima nepoznatom međunarodnom broju

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije je u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za Visokotehnološki kriminal, podnela krivične prijave protiv tri osobe, zbog sumnje da su neovlašćeno pristupili zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, kao i zbog falsifikovanja isprava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije. Radeći na suzbijanju telekomunikacionih zloupotreba kod domaćih mobilnih operatera, policija je podnela krivične prijave protiv osumnjičenih Aleksandra A., Milana M. i Đorđa D., iz Kragujevca..

– Osumnjičeni su u dužem vremenskom periodu „klonirali” sim kartice za mobilne telefone od kojih je većina bila u vlasništvu već postojećih postpejd korisnika. Na ovaj način naneta je imovinska šteta domaćim mobilnim operaterima u iznosu od 62.800.405 dinara – navodi se u saopštenju policije.

Ovako „klonirane” kartice osumnjičeni su, prema navodima policije, koristili za pozivanje visokotarifnih servisa kao što su hotlajn, servisi za zabavu, koji se nalaze uglavnom u afričkim državama, a neki su bili u Moldaviji i Ukrajini. Ovim servisima je neosnovano omogućena naplata po osnovu nepostojećih usluga.

– Domaći mobilni operateri, u skladu sa postojećim međunarodnim ugovorima o pružanju usluga, isplatili su inostranim operaterima usluge rominga kao i usluge navedenih servisa. Budući da su pozivi upućivani sa brojeva koji pripadaju navedenim mobilnim operaterima, stvarni vlasnici kartica nisu znali da su navedeni servisi pozivani sve do momenta pristizanja računa za mobilni telefon – navedeno je u saopštenju policije.

Kod osumnjičenih Milana M. i Aleksandra A, kako je saopšteno, nađeni su hardverski i softverski alati za kloniranje SIM kartica, kao i datoteke kloniranih SIM kartica sa kojih su pozivani visokotarifirani servisi u inostranstvu.

U policiji navode da je u poslednje vreme povećan broj zloupotreba računara u ove svrhe.

– Jedan od modusa zloupotreba su i brojne prevare u mobilnoj telefoniji sa ciljem da se pribavi materijalna korist različitim visokotarifnim servisima koji se otvaraju u inostranstvu. Zloupotrebe vrše vlasnici ovih servisa ili oni koji su sa njima u bliskoj vezi i sa kojima dele „zaradu”. Zbog svega toga, naši građani bi trebalo posebno da obrate pažnju na pozivajući broj i da ne uzvraćaju poziv, ukoliko je reč o nekom njima nepoznatom međunarodnom broju. SIM kartice ne bi trebalo davati drugim osobama, a posebno ne bi trebalo dozvoliti njihovo „kloniranje” – preporučuju u policiji.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 15/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.