Izvor: Blic, 14.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključni svedok nije prepoznao Legiju

Ključni svedok nije prepoznao Legiju

BEOGRAD - Bivši šef Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, negirao je na prekjučerašnjem jednočasovnom ispitivanju u istrazi Okružnog suda umešanost u ubistvo četvorice članova SPO i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, 3. oktobra 1999. godine, na Ibarskoj magistrali. - Legija je objasnio da nema ništa sa ovim događajem, ali da poznaje Radomira Markovića, Milana Radonjića, Nenada Ilića i Nenada Bujoševića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << optužene za ubistva, jer je radio sa njima. Jedini koji je povezao Legiju sa ovim događajem je podmetnuti svedok Svetozar Novaković, koji je pritom u izjavi promašio fizički izgled Ulemeka, njegovu visinu i boju tetovaže na desnoj strani vrata - izjavio je za 'Blic' advokat Slobodan Milivojević, branilac Milorada Ulemeka.

Novaković je tokom suđenja za 'slučaj Ibarska magistrala' rekao kako je kritičnog dana zaustavio kamion-ubicu na Ibarskoj magistrali, a da su mu tom prilikom prišle dve osobe i rekle mu da propusti kamion.

- Predstavili su se kao moje kolege, a jedan je imao tetovažu crvene boje na desnoj strani ispod brade - kazao je Novaković. Na pitanje da li može da prepozna osobu sa tetovažom, Novaković je rekao da nije siguran.

Branko Đurić, bivši načelnik beogradskog SUP-a, koji je takođe osumnjičen za saučesništvo u zločinu, prekjuče je prema rečima njegovog branioca Zore Dobričanin-Nikodinović, iscrpno davao odgovore na sva pitanja punomoćnika porodica poginulih na Ibarskoj magistrali. - Molim vas, pitajte me sve što smatrate da je važno. Želim da se utvrdi istina i smatram da nisam izvršio nijedno krivično delo - prenela je reči svog branjenika Nikodinovićeva i dodala da se Đurić prekjuče branio kao na glavnom pretresu kada je svedočio u postupku 'Ibarska magistrala'.

Đurić je tada kazao da je došao na mesto nesreće posle sat i po vremena i da to može da potvrdi njegov vozač, njegov zamenik Bogoljub Lazić, kao i Spasoje Krunić i Aleksandar Čović, koje je zatekao kada je došao. Na Ibarskoj magistrali se pojavio u trenerci, jer, kako je rekao, 'obavešten je o nesreći dok je bio u kući, odmah je krenuo sa svojim vozačem po svog zamenika, a na lice mesta nije došao da se slika, već da se informiše'. Vidan Mijajlović, nekadašnji načelnik beogradske saobraćajne policije, svedočio je na suđenju da je Branko Đurić uvek išao na lice mesta kada su se događale značajnije saobraćajne nesreće.

Aleksandar Čotrić, predsednik Izvršnog odbora Srpskog pokreta obnove, izjavio je juče da je za sadašnju vlast 'sramno i optužujuće što porodice ubijenih na Ibarskoj magistrali moraju da gone mnoge zločince umesto da to radi država'.

- U Okružnom sudu saslušani su pukovnik DB Legija, komandant ubica i operativni organizator zločina i general Branko Đurić, bivši šef beogradske policije. Legija je izjavio da je na dan četvorostrukog ubistva 3. oktobra 1999. godine bio u Beogradu i da niko u bazi njegove jedinice u Lipovici nije mogao učiniti ništa bez njegovog znanja i naredbe kad god je on bio u Beogradu. Priznao je, dakle, da su pripadnici njegove jedinice Nenad Ilić i Nenad Bujošević u izvršenje zločina toga dana pošli po njegovom nalogu - navodi se u saopštenju SPO. Prema Čotriću, sve to je utvrdila i zvanična sudska istraga, sve je to poznato i Državnoj bezbednosti, kao i činjenica da je Legija i lično bio na Ibarskoj magistrali na dan ubistva. On je, kako se navodi u saopštenju SPO, 'zaštićen od premijera Đinđića za sve zločine koje je počinio ne samo pre 5. oktobra, nego i posle 5. oktobra prošle godine'. N. J. - Z.D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.