Ključni dokazi o zločinima u „Oluji“ namerno sklonjeni

Izvor: Blic, Beta, Srna, 04.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključni dokazi o zločinima u „Oluji“ namerno sklonjeni

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog

tribunala

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc veruje da su neke osobe namerno sklonile ili sakrile ključne dokumente o operaciji hrvatske vojske „Oluja" kao dokaz protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. Predstavnik Vlade Hrvatske Zlatko Mehun demantovao je Bramerca, navodeći da Vlada u potpunosti sarađuje sa Haškim sudom.



Bramerc je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je malo verovatno da su ti dokumenti jednostavno nestali i podsetio da ih Tribunal već 18 meseci traži od Hrvatske i da je o tome razgovarao na svim sastancima sa hrvatskim vlastima.

„Imamo razloga da verujemo da su neke osobe ta dokumenta namerno sklonile ili sakrile. Zato još tražimo te ključne vojne dokumente i to ostaje važno pitanje koje se nalazi u centru naše saradnje s Hrvatskom. U ovom trenutku taj problem se nalazi i pred sudijama, a budući da je predmet Gotovina u toku, nadamo se da će on biti rešen što je moguće pre", kaže Bramerc.

Prema njegovim rečima, odlučujući faktori za hapšenje Radovana Karadžića bili su odlučnost Srbije da ga uhapsi i poboljšana saradnja službi bezbednosti. On je za zagrebački „Večernji list" rekao da je Tribunal u redovnom kontaktu sa srpskim vlastima i da radi sve što može kako bi bili uhapšeni i preostali haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.

„Svakako se nadamo da će svi ovi napori uskoro biti nagrađeni", smatra Bramerc.

On je dodao da je saradnja s nacionalnim tužilaštvima jedan od prioriteta u njegovom radu i važan sastavni dio strategije završetka rada suda u Hagu. Bramerc je dodao da njegova kancelarija mora, pre svega, da pomiri zahteve i očekivanja koji se odnose na strategiju završetka rada suda sa potrebom da zadrže resurse neophodne za vođenje suđenja i žalbenih postupaka koji su u toku, kao i onih koja tek treba da počnu.

Bramerc je naglasio da mandat Haškog tribunala nikada nije bio da sudi svima za koje se sumnja da su počinili ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, već je njegov zadatak da se usredsredi na one najodgovornije.

„To znači da će Sud, do trenutka kad zatvori svoja vrata, okončati krivično gonjenje više od 120 osoba. Međutim, mnogi osumnjičeni za ratne zločine nalaze se i danas na prostoru bivše Jugoslavije i lokalna pravosuđa moraju voditi sudske postupke protiv što većeg broja tih osoba. Mislim da je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost u regionu", smatra Bramerc.

Vlada Hrvatske demantuje navode Serža Bramerca

Predstavnik Vlade Hrvatske Zlatko Mehun demantovao je glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, navodeći da Vlada u potpunosti sarađuje sa Haškim sudom.

Mehun je kazao agenciji Hina da Vlada saradjuje sa Haškim sudom i da su mu dostavljena sva dokumenta kojima je raspolagala i koja je Tužilaštvo tražilo u procesu protiv trojice hrvatskih generala. On je dodao da ona dokumenta koji ne postoje, nisu mogli biti dostavljena Sudu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.