Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kljajević: Hajka i politički progon

Beograd -- Goran Kljajević kaže da je protiv njega vođena hajka i politički progon odmah nakon konstituisanja vlade Vojislava Koštunice

Na suđenju pripadnicima "stečajne mafije", prvooptuženi suspendovani predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević rekao je da je njegov progon počeo nakon parlamentarnih izbora 2003. i kada su u vladu ušli DSS i G17 plus. Kljajević tvrdi i da je ministar Zoran Stojković lično protiv njega podneo krivičnu prijavu u vezi sa Ineksom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po kojoj tada nije hteo da postupa nijedan tužilac.

Nakon toga obavljene su brojne kontrole trgovinskog suda i pokrenut postupak za njegovo razrešenje.

Kljajević navodi da zna da su iza toga stajali ministri Stojković, Mlađan Dinkić i Velimir Ilić, potpredsednik Vlade Miroljub Labus i v.d. predsednika Vrhovnog suda Janko Lazarević.

Visoko personalno veće odbilo je taj predlog i jedno od obrazloženja je bilo da u slučaju Ineksa nema nezakonitog postupanja suda.

Kao najdrastičniji primer pritiska on je rekao da mu je u jesen 2004. obijen stan po nalogu šefa Bezbednosno-informativne agencije Radeta Bulatovića.

Rekao je i da su mu kopredsednici Socijaldemokratske partije Nebojša Čović i Slobodan orlić pretili i tražili da poništi glasanje na dva izborna mesta na lokalnim izborima 2004. u Beogradu. U to vreme Kljajević je bio predsednik Gradske izborne komisije.

Kljajević je potvrdio da je bio prijatelj s biznismenom Mikom Brašnjevićem, koji je izvršio samoubistvo u pritvoru, ali da on nikada na njega nije uticao da donosi odluke o izboru stečajnih sudija.

Odbacujucujući navode iz optužnice o umešanosti u postupanje stečajnih sudija u potupcima stečaja preduzeća "Komel", "Ineks-intereksport" i "Rad", kao i u donošenje sudskih odluka u sporovima vezanim za "C market", Kljajević je rekao da ni na koji način nije uticao na odluke sudija Trgovinskog suda.

On je naveo da je u oktobru 2004. godine dobio dopis od ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića u kojem je tražio da se promeni stečajni sudija i stečajni upravnik za preduzeće "Rad", s obrazloženjem da se stečaj sprovodi sporo i nezakonito.

Kljajević je rekao da su takvi zahtevi bili pritisak na nezavisno sudstvo i da on ni na koji način nije uticao na stečajni postupak "Rada", kao i ostalih firmi koje su bile u nadležnosti Trgovinskog suda.

On je naveo da je stečajnog upravnika "Rada" Miljka Živojinovića, jednog od optuženih koji se nije pojavio na suđenju, samo službeno poznavao, kao i optužnog advokata Nemanju Jolovića, zastupnika "C marketa".

U sporovima veznim za "C market", kako je dodao, sudije Trgovinskog suda su donosile i odluke koje su bile na štetu tog preduzeća, odbacujući tako optužbe da je taj sud uvek presuđivao u korist "C marketa".

Iz optužnice se, kako je naveo Kljajević, vidi da je optuženoj Delinki Đurđević, sudiji Trgovinskog suda, u toku istražnog postupka bila namenjena uloga svedoka saradnika, odnosno, "lažnog svedoka". On je dodao da se ona tereti za odluke koja joj se pripisuju u periodu kad je bila na bolovanju.

Predsedavajući sudija Dušan Vojinović opomenuo je Kljajevića da se drži navoda optužnice, a da političke govore, koje je Kljajević naveo kao "deo odbrane", ostavi za kraj.

Kljajević je juče, na početku odbrane, rekao da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice i dodao da se protiv njega vodi montirani proces.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.