Izvor: Blic, 30.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimava gvožđurija preti prolaznicima

BOR - Stanovnici Ulice Jovana Dučića u Boru, svakodnevno sa strahom prolaze ispod krana postavljenog pre devet godina, kada je počela, a potom prekinuta izgradnja elitnog višespratnog stambenog objekta „Mulen ruž". Oni kažu da je ta gvožđurija na mnogim mestima počela da truli, da je rasklimana, i da predstavlja opasnost za stanovnike tog dela Bora.



- Noćima nemamo sna jer svakog momenta očekujemo da nam se ovo čudo sruči na glavu - započinje Gospava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Cvetković, bolesna starica koja sa svoje terase umesto u nebo, gleda u zarđalu konstrukciju.

- Evo, ovih dana kada je duvao jak vetar, non-stop je nešto krckalo sa skele. Gvožđurija, šta li je, nemam pojma, samo znam da već treću noć suprug i ja nemamo sna - kaže ova žena.

Njen suprug Gojko podseća da je zidanje započelo nakon bombardovanja 1999. godine, na inicijativu Milutina Mrkonjića, koji je čak i prisustvovao svečanom otvaranju gradilišta firme „Rad" iz Beograda.

- Od tada su podignuta dva sprata i, evo, već osam godina ni cigla nije postavljena. Gradilište je osam godina neograđeno i njime prolaze i mladi i stari. Poslednje dve-tri godine smo podnosili silne peticije da se ova grdosija ukloni, zvali i policiju jer neko može da nastrada, ali rezultata nije bilo. Čovek koji brine o gradilištu poručio mi je da se ne nadam da će se skela ukloniti dok se ne završi ovaj „skadar na Bojani" - pojadao nam se Gojko.

On podseća da su baš zbog rušenja krana u Nišu nastradali nevini ljudi.

Jeziv događaj ispod borskog krana zbio se u zimu 2005. godine, kada je samo zahvaljujući sreći ostao nepovređen osnovac Marko Madžoski. On je prolazio ispod krana u momentu kada se sa vrha sručio ogroman komad leda, a njega je dokačilo samo manji delić.

- Ne smem ni da posmislim šta bi se dogodilo da je bio samo dva koraka iza. Marko je došao kući bled i preplašen - rekla nam je njegova majka Cvetakna, kojoj su drugovi njenog sina ispričali šta se dogodilo.

Kako smo saznali od opštinskog građevinskog inspektora Mevlije Stojanović, ova služba je sredinom prošle godine naložila preduzeću „Rad-istok" da zbog potencijalne opasnosti od rušenja ukloni kran.

- U međuvremenu, „Rad" je prodao kran i sa novim vlasnikom, privatnom firmom, postigao interni dogovor o uklanjanju krana - kaže Stojanovićeva za „Blic". Ona je rekla da je nedavno ponovo naložila hitnu demontažu, koja je opet odložena zbog jakog vetra i loših vremenskih uslova.

Ne zna se pouzdano ko je vlasnik objekta „Mulen ruž". U početku je to bila Republička direkcija za izgradnju, ali je pre nekoliko godina Nebojša Čović, prilikom posete Boru, obećao da će prava na gradnju preneti opštini Bor. U svakom slučaju, neizvesan je nastavak izgradnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.