Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kiparska" optužnica u Spec. sudu

Beograd -- Optužnica za organizovani kriminal protiv četvorice bivših visokih državnih i funkcionera SPS-a prosleđena je Specijalnom sudu.

Sud treba uskoro da odluči o njenom pravnom stupanju na snagu. Kako saznaje B92, u optužnici se navodi da je nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, koristeći svoja i tuđa formalna i faktička ovlašćenja, naložio da se deo novčanih prihoda od carine ne uplaćuje u savezni budžet, već da se prenosi na posebne račune, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a zatim odatle na račune raznih pravih lica i SPS-a.

Novac nije bio uplaćivan Narodnoj banci, već je u gotovini predavan i raznim fizičkim i pravnim licima i resoru DB-a, dok je deo deviznih sredstava iznet van teritorije SRJ na Kipar.

Zbog sumnje da su u periodu od 1994. do 5. oktobra 2000. godine, oštetili savezni budžet za višemilionske sume novca koje su izneli na Kipar, tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu kojom su obuhvaćeni pokojni Slobodan Milošević, Nikola Šainović, Mihalj Kertes i Jovan Zebić.

Podsetimo, serijal emisija Insajder već tri nedelje opisuje mehanizme iznošenja novca iz Srbije preko Kipra i načine na koji su pljačkani građani. Sve te pojedinosti vlast u Srbiji znala je još krajem 2001. godine

Koliko je privatnim džepovima

Izvršni direktor Ekonomskog instituta Evropske unije Dragomir Janković za B92 kaže da očekuje da optužnica bude proširena. Prema njegovim rečima, ova optužnica ipak ne može dovesti do toga da se izneti novac vrati.

"Ona može biti povod, odnosno inicijalna priča za utvrđivanje krajnjih rezultata, a to je na koji je način trošen novac, gde je završio, ko je uzimao provizije, šta je potrošeno nenamenski", kaže on.

"Moram da vas podsetim da sve što je izašlo na Kipar nije nezakonito potrošeno. Mnogo tog novca je potrošeno na strateške sirovine - naftu, lekove i mnogo drugih stvari u vreme sankcija", kaže on.

"I ono što je važno jeste da i ova optužnica i sve druge utvrde koliko je novca završilo u privatnim džepovima", kaže on.

Novac koji je iz Srbije iznošen i u džakovima na Kipar često je zatim išao na račune u zemlje Evropske unije. Janković objašnjava da je optužnica bila uslov da Srbija dobije pomoć od Unije i ističe da su sve zemlje-članice, preko kojih su išle ovakve transakcije, dužne da pomognu.

"EU za Srbiju može da uradi više stvari. Osim pružanja svih informacija koje se tiču događaja koji su se odvijali na teritoriji EU, ona može putem svojih istražnih organa, pre svega OLAF-a i Europola, i čak pojedinačnih organa svake evropske zemlje pojedinačno, mogu pružiti najviše moguće informacija u vezi sa svim transakcijama", kaže Janković.

Stojković iznenađen optužnicom

Ministru pravde nije jasno kako je tužilac mogao da podigne optužnicu protiv Slobodana Miloševića kada je on mrtav.

"Iznenadilo me je kako je podignuta optužnica protiv mrtvog čoveka, jer se i svaki postupak obustavlja kada čovek umre," rekao je novinarima Zoran Stojković. On je rekao da je samo to mogao da primeti o optužnici, o kojoj je saznao iz medija, a da o svemu ostalom treba pitati tužioca.

Stojković je, posle polaganje zakletve sudija za prekršaje u Skupštini Srbije, podsetio da je 2001, povodom iznošenja para na Kipar, bila podneta krivična prijava redovnom Okružnom tužilaštvu i da se na njoj nalazilo mnogo više imena.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović podigao je juče optužnicu zbog iznošenja vise desetina miliona maraka na Kipar protiv Mihalja Kertesa, Jovana Zebića, Nikole Šainovića, kao i pokojnog Slobodana Miloševića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.