Izvor: B92, 18.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kesice šećera s Hitlerovim likom

Beč -- Centar "Simon Vizental" pozvao je hrvatske vlasti da primoraju preduzeće Pinki da obustavi proizvodnju kesica s likom Hitlera.

Hrvatska agencija Hina javlja da je izraelska kancelarija Centra, u saopštenju koje je potpisao njegov direktor Efraim Zurof, protestovala zbog kesica šećera od pet grama sa antisemitskim sadržajem na omotnici koje su se ovih dana pojavili u pojedinim kafićima u Gospiću.

U saopštenju se protestuje zbog "proizvodnje i distribucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kesica šećera sa prikazom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera zajedno sa neukusnim vicevima o Jevrejima zatvorenim u koncentracionim logorima, koje proizvodi preduzeće 'Pinki' iz Požege i distribuira po Hrvatskoj".

Centar izražava "odbojnost i gadjenje što se takav proizvod u

današnje doba mogao proizvesti u državi u kojoj ne samo da se dogodio holokaust nego su ga najvećim delom izvršili lokalni nacistički kolaboranti".

"Teško je razumeti šta je vlasnica fabrike 'Pinki' Anita Ivanečić mislila kad je potstakla ili se saglasila sa tom proizvodnjom. Ako ništa drugo, to je odvratan izraz nostalgije za Trećim rajhom, razdobljem u kojem su u nezavisnoj Hrvatskoj ubijani Jevreji, Srbi i Romi", kaže se u saopštenju.

Centar "Simon Vizental" poziva u svom saopštenju hrvatske vlasti "da primene postojeće zakone protiv podsticanja na versku, etničku ili rasnu netrpeljivost na preduzeće 'Pinki' i njegovu vlasnicu, i da ih

prisile da smesta povuku sa tržišta i prestanu sa proizvodnjom inkriminisanih kesica šećera".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.