Kesaru 15 godina zatvora

Izvor: S media, 01.Okt.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kesaru 15 godina zatvora

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas bivšeg pripadnika rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske Duška Kesara na 15 godina zatvora zbog zločina nad troje muslimanskih civila u Prijedoru 1994. godine.

Prvostepenu presudu je izreklo sudsko veće na čelu sa sudijom Vinkom Beraha-Nikićević.

Kesar je optužen da je, kao inicijator i jedan od saizvršilaca, sa pripadnicima iste oružane formacije Dragom Radakovićem, Draškom Krndijom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Radoslavom Kneževićem počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Po optužnici, on je u noći izmedju 30. i 31. marta 1994. godine, po dogovoru sa saborcima da "idu da ubiju Muslimane", prvo bacio bombu i zatim drugu eksplozivnu napravu na kuću Faruka Rizvića. Potom su njih četvorica udarcima tupim predmetima i oštrim sečivom ubili Faruka i Refiku Rizvić i Fadilu Mahmuljin.

U Tužilaštvu za ratne zločine su istakli da je ovakvom presudom zadovoljena pravda za žrtve zločina.

Vrhovni sud Republike Srpske 2006. godine pravnosnažno je okončao postupak protiv Radakovića, Krndije i Kneževića u kojem im je izrečena kazna od ukupno 50 godina zatvora.

Prema rečima zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića, postupak protiv Kesara još jedan je od primera dobre saradnje regionalnog pristupa u procesuiranju ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TUŽILAŠTVO BIH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV SLAVKA LALOVIĆA

Izvor: Kurir, 01.Okt.2010

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slavka Lalovića, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog bošnjačkog stanovništva, 1992. godine, u Kalinoviku...Lalović je optužen da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice milicije Kalinovik, u vrijeme oružanog sukoba u BiH,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.