Kertes pušten iz pritvora

Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kertes pušten iz pritvora

Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne carine, juče je pušten iz pritvora odlukom veća Specijalnog suda koje mu sudi da je oštetio Srbiju nezakonitim raspolaganjem sredstava sa Carine za skoro 60 miliona evra.

Sud je obrazložio ovakvu odluku sa više razloga. Od poslednjeg dela za koje se Kertes tereti proteklo je osam godina, a godinu dana je već u pritvoru, dijabetičar je, oduzet mu je diplomatski pasoš i uvek se odazivao pozivima suda. Advokat Predrag Milovančević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << branilac Kertesa, rekao je za „Blic" da je ovo očekivana i pravno jedino moguća odluka. Keretsa su ispred Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici sačekali članovi porodice sa advokatom Milovančevićem.

Kerets je optužen, između ostalog, da je iznosio novac na Kipar, da je finansirao nezakonito SPS i čelnike te stranke.

Bivši upravnik carinarnica Dimitrovgrad i Subotica Lazar Šarac svedočio je prekjuče u Specijalnom sudu da je sa Kertesom, izneo najmanje 21 milion nemačkih maraka. Šarac je rekao da je devize u gotovini iznosio iz Srbije 1998. avionom savezne vlade, prvi put osam miliona maraka, a drugi put između 13 i 14 miliona maraka, i da je oba puta njega i Kretesa u Larnaki na Kipru čekala direktorka Beogradske banke Borka Vučić i njen saradnik Slobodan Aćimović. Svedok je obajsnio da mu je Kertes rekao da je od Savezne vlade dobio nalog da novac odnese na Kipar. Šarac je naveo i da ih je na beogradski aerodrom odvezao Dragan, čijeg prezimena se ne seća, a koji je ranije radio u DB-u. Šarac je svedočio da su u avionu još bili i Slobodan Grahovac iz Carine i još dvoje, troje ljudi čija imena ne zna.

Osim tog postupka, Kerets je optužen kao pomagač ubicama četvorice članova SPO na Ibarskoj magistrali. Sudi mu se i za nezakonit uvoz dvanaest cisterni sa oko tri stotine tona goriva. Istraga protiv njega se vodi i zbog šverca cigareta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kertes pušten iz pritvora

Izvor: B92, 13.Mar.2008

Beograd -- Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu ukinulo je pritvor bivšem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu...Kertes je danas pušten na slobodu, potvrdila je za B92 portapolka Specijalnog suda Maja Kovačević. Kertes je uhapšen 16. marta 2007, pod optužbom da je kao član kriminalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.