Izvor: B92, 17.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kertes: Priznajem, ali sam nevin

Beograd -- Mihalj Kertes rekao je pred Specijalnim sudom da je novac Carine dao za tri puta više preduzeća nego što ga tereti optužnica.

Iako tvrdi da je nevin, bivši direktor Savezne uprave carina gotovo od tačke do tačke priznavao je navode optužnice koja ga tereti da je budžet Srbije oštetio za više od 120 miliona maraka. Tako je priznao da je davao višemilionske sume na ruke funkcionerima SPS-a i DB-a, kao i mnogim firmama, a sve zbog teške situacije u zemlji koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila pod međunarodnim sankcijama.

"Svuda je bilo šuplje, osim na carini", rekao je Kertes, objašnjavajući da je novac davao po usmenim nalozima "koordinacionog tela" na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Kertes je priznao da je tokom 1996. godine dao 1,2 miliona maraka Nikoli Šainoviću, kako kaže, "za izbore", i da je 2000. SPS-u dao više miliona maraka.

On kaže da je 4. oktobra, dan pre smene Miloševića, isplatio 2 miliona funkcioneru SPS-a i DB-a Urošu Šuvakoviću.

Kertes je čak objasnio kako je radnik obezbeđenja taj novac stavio u gepek Šuvakovićevog automobila.

"Važno je da ništa nismo stavili u svoje džepove", naveo je Kretes i potvrdio da je novac sa carine iznošen na Kipar po usmenim nalozima vlasti, pa i Slobodana Miloševića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.