Kazne lekarima koji su odbili porodilju u komi

Izvor: Blic, 13.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne lekarima koji su odbili porodilju u komi

BEOGRAD – Lekari koji porodilju u komi Svetlanu Vučković nisu primili u Urgentni centar biće kažnjeni. Oni su morali da je hospitalizuju bez obzira na to da li je trebalo da je operišu ili ne. Pacijent u takvom stanju ne sme ponovo da bude transportovan - kaže za „Blic” dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.

Svetlanu Vučković, majku devetoro dece, lekari su sa teškim povredama glave, povredom temporalne i potiljačne kosti, prelomom rebara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i posle obavljenog carskog reza za dva dana tri puta prevozili u komatoznom stanju na relaciji požarevačka bolnica - beogradski Urgentni centar.

Anesteziolog iz Požarevca dr Nevenka Selaković, koja je s Slavicom bila u sanitetskom vozilu, tvrdi da u Beogradu nije bilo slobodnih aparata za disanje pa je pacijentkinja vraćena u njihovu bolnicu. Međutim, dr Branko Đurović, načelnik neurohirurgije u Urgentnom centru, kaže da su pacijentkinju vratili u Požarevac jer je neurološka ekipa procenila da nema potrebe za operacijom, ali da je u bolnici bilo mesta.

- Biće sprovedena interna kontrola u Urgentnom centru da bi saznali sve pojedinosti. Utvrdićemo ko su odgovorni lekari i oni će biti kažnjeni. Po zakonu, prva mera je suspenzija sa posla od tri dana. Nakon toga, više instance moraju da daju svoje viđenje, a u ovom slučaju su to Ministarstvo zdravlja i Lekarska komora. Tada sankcije mogu biti i veće - objašnjava dr Bajec.

U Kliničkom centru već je i formiran stručni tim koji treba da izvrše unutrašnji nadzor. Njega čine dr Branko Đurović, načelnik neurohirurgije, dr Dragoslava Marković, načelnica prijemno trijažne službe, i dr Dragan Vučović, direktor Instituta za anesteziologiju i reanimaciju. Oni imaju rok od tri dana da predaju izveštaj direktorima Kliničkog i Urgentnog centra.

- Zdravstveno stanje Svetlane Vučković je bolje nego prethodnih dana. Povrede koje je zadobila u saobraćajnoj nesreći opasne su po život, ali se polako oporavlja - kaže dr Đurović.

Da odgovorni lekari moraju da se kazne smatra i predsednik Etičkog komiteta dr Marko Kontić i navodi da po protokolu nisu smeli da vrate bolesnicu.

- Takvi pacijenti moraju da se hospitalizuju. Transport nikako ne dolazi u obzir jer se zdravstveno stanje pacijenta može pogoršati - objašnjava dr Kontić.

On kaže da kao „stari hirurg” nikada ne bi dozvolio tako nešto, ali da razume opravdanje kolega iz Urgentnog - problem prebukiranosti ove ustanove.

- Zdravstveni sistem je organizovan tako da se cela Srbija leči u Beogradu. U normalnom sistemu svaka lokalna jedinica bi trebalo da ima sve, a ne ovako da se pacijenti maltretiraju - konstatuje dr Kontić.

Prema saznanjima „Blica”, i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja će ispitati ovaj slučaj. U teškoj saobraćajnoj nesreći povređena su i troje Svetlanine dece – Emina, Radomir i Aleksa. Devojčica je zadobila povrede lobanje, nagnječenje mozga i prelom desne podlaktice. Ona je hospitalizovana u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

- Stanje joj je bolje, više nije u životnoj opasnosti - kaže dr Miljan Mihajlović, neurohirurg u Tiršovoj koji leči devojčicu.

Prema nezvaničnim informacijama, tek rođena beba, koja je smeštena u Institutu za neonatalogiju, stabilno je i nalazi se u inkubatoru.

Dečaci Radomir Vučković (11) i njegov godinu dana mlađi brat Aleksa su dobro i već danas bi mogli da napuste požarevačku bolnicu, gde su u utorak smešteni posle saobraćajne nesreće u kojoj je najteže povrede zadobila njihova majka Svetlana.

- Svi u bolnici bili smo angažovani na prijemu povređenih. Prijemna i rendgen služba, intenzivna nega. Skener glave povređene žene, koja je bila u nesvesnom stanju, pokazao je da ima prelom baze lobanje i kontuziju mozga. Sumnjali smo da ima povrede stomaka, ali kada smo je otvorili bili smo iznenađeni jer nismo očekivali da je trudna. Ekipi su se tada pridružili i ginekolozi-akušeri - kaže za „Blic” dr Srećko Bosić, načelnik hirurgije u požarevačkoj bolnici.

U takvim, rizičnim slučajevima, prvo se spasava majka, pa beba. Ekipa požarevčake bolnice dok je Svetlani radila carski rez nije znala da li će ona preživeti.

- Beba je bila živa i odmah je upućena u Institut za neonatologiju. Bilo je stresno za sve. Takav slučaj nisam imao u svojoj dvadesetogodišnjoj praksi, ali uradili smo ono što smo morali - kaže dr Bosić.

A u Smederevu je za danas pomereno saslušanje Valisa Joanisa protiv koga je podneta krivična prijava za izazivanje saobraćajne nesreće. Istražni sudija Dragan Rogan potvrdio je za „Blic” da je Joanis juče nije saslušan jer nije obezbeđen prevodilac.

Optuženi doktori klinike „Decedra”

- Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četvoro lekara klinike „Decedra” zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je posle operacije čukljeva preminula od sepse - izjavila je juče tužilac Gordana Čolić.

Prema njenim rečima, optužnica je stupila na snagu i uskoro bi optuženima trebalo da bude zakazano suđenje. Zbog nesavesnog lečenja optužnica je podignuta protiv hirurga ortopeda Slavka Tomića, anesteziologa Olivere Jeremić i Miodraga Stojanovića, protiv koga će postupak biti izdvojen pošto je u inostranstvu i nije dostupan našim pravosudnim organima. Vlasnica klinike Svetlana Sremčević optužena je za nesavesan rad u službi. Ukoliko se na suđenju dokaže da su počinili ta krivična dela, njima preti kazna zatvora do osam godina. Jelica Radović je operisana 5. septembra 2006. Dan posle operacije roditelji su primetili da joj je loše. Tek 8. septembra prebačena je u Urgentni centar, gde je utvrđeno da je u kritičnom stanju, jer je dobila sepsu, a sledećeg dana je umrla.

Tanjug

Ponovo odložili formiranje Suda časti

Slučaj bi trebalo da razmatra i Sud časti u Lekarskoj komori Srbije. Direktorka ove institucije kaže da će sud biti oformljen u decembru i da ovaj slučaj mogu da pokrenu po službenoj dužnosti.

- Ukoliko se ustanovi da postoje dela nesavesnog lečenja i protiv zdravlja ljudi, pravilnikom je predviđeno da neke predmete možemo pokrenuti po službenoj dužnosti. Zdravstvena inspekcija će nas o svemu obavestiti, a pretpostavljam da će nam i direktor KCS poslati izveštaj - kaže Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije. Međutim, ključno je pitanje kada će ova institucija moći da reaguje jer se već nekoliko puta iz nejasnih razloga odlaže formiranje suda. Poslednja najava je bila da će on početi da funkcioniše u novembru, ali, kako sada kaže direktorka ove komore, od toga nema ništa.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pritvor zbog udesa kod Smedereva

Izvor: B92, 14.Nov.2008, 05:37

Beograd, Smederevo -- Grčkom državljaninu Joanisu V, vozaču šlepera koji je nedavno učestvovao u udesu kod Smedereva, kada je povređeno 6 osoba, određen je jednomesečni pritvor... Šleper je 11. novembra udario u putničko vozilo trsteničkih registracija u kome su bili Vladan V. (48), njegova...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.