Katarina Rebrača: Znam ko mi smešta!

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2010, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katarina Rebrača: Znam ko mi "smešta"!

Bivša manekenka Katarina Rebrača (38) negirala je na saslušanju u policiji da je iz svog dobrotvornog Fonda za borbu protiv raka dojke prisvojila 370.000 evra. Ona je, prema nezvaničnim informacijama, kazala da "zna ko joj smešta celu igru", ali policajcima nije rekla o kome je reč i zbog čega bi joj "smeštali".

Nezvanično se saznaje da je Rebrača nekoliko sati inspektorima objašnjavala da nije tačno da je novac koji su ljudi dobrovoljno uplaćivali kao pomoć institucijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za lečenje žena obolelih od raka prisvojila i nemilice trošila za sopstvene potrebe. Ipak, istražitelji su, kako se saznaje, prikupili dovoljno dokumentacije koja dokazuje upravo suprotno.

Katarina Rebrača je u protekle četiri godine organizovala na stotine dobrotvornih balova, žurki, aukcija u kojima su učestvovali najpoznatiji srpski sportisti, glumci, pevači, menadžeri i direktori najuspešnijih kompanija. Svi oni su verovali da će novac koji daju biti iskorišćen za borbu protiv raka dojke.

Prevarenima se oseća i više od 100.000 Beograđana koji su uplatnice Fonda Katarina Rebrača dobijali zajedno sa uplatnicama "Infostana", a na listi onih koji su donirali Rebračin Fond su, između ostalih, "Telekom", koji je od 2006. do 2010. godine uplatio ukupno 980.000 dinara, FK Partizan sa donacijom od 100.000 dinara i mnogi drugi.

Da podsetimo, Katarina Rebrača je uhapšena u sredu i juče je trebalo da bude privedena dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu. Ona još nije počela sa iznošenjem odbrane, iako je rano ujutru iz pritvora Centralnog zatvora prebačena u pritvorsku jedinicu beogradske Palate pravde.

Zbog zloupotrebe novca iz Fonda Katarine Rebrače lisice su stavljene i njenoj majci Sandrini Bogunović, kao i članicama Upravnog odbora Fonda Mirjani Hristić i Slađani Mironiji koje su i predstavnice agencije "Top imidž", kao i osnivaču agencije "Impakt konsalting" Tatjani Babac.

Rebrača je spornih 37 miliona (oko 370.000 evra) prebacila s računa Fonda na račune ovih agencija, a novac je potom trošen za lične potrebe.

"Istragom se došlo do podataka da je novac trošen za rentakar usluge, na avionske karte, letovanja, skupoceni nameštaj, ali čak i hranu za kućne ljubimce. Novac je izvlačen iz fonda tako što je prebacivan na račune agencija, koje nisu bile aktivne, i čim bi legao na račun, odmah je podizan", navode izvori iz istrage.

Tokom jučerašnjeg dana oglasili su se predstavnici nekoliko institucija kojima je ova bivša manekenka obećala donacije i svi su izjavili isto - da iz Fonda "Katarina Rebrača" nisu dobili ni dinar! Štaviše, čelnici opštine Kikinda su se oglasili tvrdnjom da su Katarina Rebrača i Sandirna Bogunović pre više od tri godine ojadile budžet opštine Kikinde za 20.000 evra.

Naime, opština Kikinda i Centar za kreativno domaćinstvo, čiji je osnivač Sandrina Bogunović, potpisali su ugovor o promovisanju nacionalne kulturne baštine. Taj projekat predviđao je otvaranje radne jedinice Centra za kreativno domaćinstvo u Kikindi i proizvodnju etno-šalova i kapa, te drugih proizvoda stilizovanih u etno-varijanti. Prema ugovoru, Centar je trebalo da zaposli 50 Kikinđanki. Neke su zaista i počele da rade, ali mesecima nisu dobijale ni dinar.

S druge strane, opština se obavezala da plati iznos od 20.000 evra Centru za kreativno domaćinstvo. Odmah je uplaćeno 12.000 evra, ostatak nešto kasnije od toga, a čak je za potrebe Centra zakupljen prostor u centru Kikinde. Međutim, Centar za kreativno domaćinstvo nikada nije zaživeo, a pare nisu vraćene opštini!

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Humanitarni fondovi bez kontrole

Izvor: Politika, 09.Apr.2010

Fond Katarine Rebrače je registrovan, plaćen je porez ali niko nije proveravao kako se troši uplaćeni novac ..Povodom sumnje u zloupotrebu novca iz Fonda „Katarina Rebrača”, koji je prikupljan za borbu protiv raka dojke, mnogi su se zapitali ko kontroliše poslovanje humanitarnih organizacija....

Nastavak na Politika...

Katarina Rebrača negira krivicu i poziva se na američko državljanstvo

Izvor: Svet, 10.Apr.2010, 02:11

  Na računu Fonda za borbu protiv raka dojke koji je osnovala Katarina Rebrača, od ukupno 67 miliona koliko je uplaćeno od osnivanja, maja 2006. do aprila ove godine, neposredno pred njeno hapšenje bilo je svega oko 300.000 dinara! Rebrača, koja je uhapšena u sredu, najveći deo novca spiskala...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.