Karadžić uložio žalbu na odluku o nastavku suđenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2010, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić uložio žalbu na odluku o nastavku suđenja

HAG - Optuženi Radovan Karadžić uložio je žalbu na odluku kojom je pretresno veće Haškog tribunala odbilo njegov zahtev za odlaganje suđenja do 17. juna, objavio je danas sud u Hagu.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Zahtev za odlaganje dokaznog postupka, Karadžić je zasnovao na tvrdnji da zbog odluke sudskog sekretarijata, koju je u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preinačio predsednik Tribunala Patrik Robinson, u protekla tri meseca nije mogao da se priprema za proces, pošto mu sud nije plaćao saradnike.

Odluku sudije Robinsona da Tribunal isplati troškove za pripremu odbrane od početka suđenja 26. oktobra do 1. marta, Karadžić je u žalbi protumačio kao potvrdu da u tom periodu nije mogao da se priprema bez saradnika koji nisu bili plaćeni.

Karadžić, koji se brani sam, stoga je žalbom ponovo zatražio da suđenje, iskazom prvog svedoka, bude nastavljeno 17. juna, odnosno pošto mu budu nadoknađena tri meseca i tri nedelje za pripremu koje je, kako tvrdi, izgubio.

Kao dodatni argument, Karadžić navodi da pretresno veće koje je odlučilo da proces nastavi praktično zanemarilo tu odluku predsednika Tribunala, što je suprotno pravilima suda.

Uvodnu reč odbrane, Karadžić je pred Tribunalom održao 1. i 2. marta.

Pretresno veće kojim predsedava O Gon Kvon nameravalo je da 3. marta sasluša prvog svedoka optužbe, ali je to svedočenje odložilo dok apelaciono veće suda ne odluči o Karadžićevoj žalbi.

Za odluku apelacionog veća o Karadžićevoj žalbi ne postoji rok.

Suđenje Karadžiću počelo je pred Haškim tribunalom 26. oktobra prošle godine uvodnom rečju optužbe. Optuženi je početak suđenja bojkotovao tvrdeći da mu sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi.

Pošto je tužilac Alan Tiger 2. novembra završio uvodnu reč, sudije su tri dana kasnije donele odluku da Karadžiću postave branioca koji će njegovo zastupanje preuzeti u slučaju da se optuženi ne pojavi u sudnici.

Proces je nastavljen 1. mata uvodnom rečju odbrane, koju je održao Karadžić, a u sudnici je bio prisutan i sudski postavljeni branilac Ričard Harvi.

Bivši predsednik Republike Srpske je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Optužnica protiv Karadžića usredsređena je na: etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u istom periodu; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.

Vlasti Srbije uhapsile su ga u Beogradu u julu 2008. i izručile Tribunalu. Karadžić je u prvom pojavljivanju pred Tribunalom odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudija je potom, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić uložio žalbu na odluku o nastavku suđenja

Izvor: EMportal, 11.Mar.2010

Optuženi Radovan Karadžić uložio je žalbu na odluku kojom je pretresno veće Haškog tribunala odbilo njegov zahtev za odlaganje suđenja do 17. juna, objavio je danas sud u Hagu.

Nastavak na EMportal...

Odloženo prvo svedočenje

Izvor: Danas, 11.Mar.2010

Optuženi Radovan Karadžić uložio je žalbu na odluku kojom je pretresno veće Haškog tribunala odbilo njegov zahtev za odlaganje suđenja do 17. juna, objavio je juče sud.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.