Karadžić: Zulić lažno svedočio, tužiću ga za klevetu

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Zulić lažno svedočio, tužiću ga za klevetu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić optužio je danas prvog svedoka optužbe Ahmeta Zulića, koji je svedočio juče u Haškom tribunalu, da je izmislio podatke koje je izneo o masovnom ubistvu.

Njegovo svedočenje Karadžić je ocenio kao "veoma pristrasno i neiskreno", ističući da se priprema da ga tuži za "klevetu i lažno svedočenje", javio je AP.

"Smatram da ste izmislili čitav dogadjaj", rekao je Karadžić.

Zulić je juče, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na pitanja tužilaštva detaljno opisao kako su lokalne srpske vlasti u Sanskom Mostu u leto 1992. godine pritvarale, prebijale, proterivale i ubijale muslimane i Hrvate, i da su, uz pomoć JNA i paravojnih srpskih formacija, u aprilu iste godine započele preuzimanje kontrole nad gradom.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon nekoliko puta je tokom jučerašnjeg unakrsnog ispitivanja, koje je trajalo više od tri sata, govorio Karadžiću da nastavi, naročito kada je svedoku postavljao niz pitanja o ljudima koje Zulić ne poznaje.

"Ne zaboravite da vi ne iznosite dokaze. Samo ispitajte svedoka", rekao je sudija.

Karadžić, koji tvrdi da su Bošnjaci planirali da pretvore BiH u islamsku republiku i pre rata od 1992. do 1995. godine, Zuliću je postavljao pitanja o muslimanima koji su organizovali oružani otpor pre izbijanja rata.

Svedok je, medjutim, odgovorio da za to ne zna, ali je priznao da je kupio mitraljez od jednog Srbina, navodi AP.

Karadžić, koji je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, takodje je rekao sudijama da ne planira da svedoči u sopstvenu odbranu. On je istakao da je potrebno da se suprotstavi Zulićevim tvrdnjama da Bošnjaci nisu organizovali oružani otpor u njegovom selu pre izbijanja rata "što im kasnije može poslužiti kao osnova za presudu".

Svoju uvodnu reč tužilaštvo je dalo krajem oktobra 2009. godine, a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbacio sve navode optužbi Haškog tužilštva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BIH.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.