Izvor: Blic, Tanjug, 06.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan negirao sve optužbe pred australijskim sudom

Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan negirao je pred Višim sudom Novog Južnog Velsa optužbe da je odgovoran za silovanja, mučenja i premlaćivanja nesrba tokom devedesetih godina prošlog veka dok je bio komandant vojne jedinice "Knindže" u Hrvatskoj, javili su danas australijski mediji.

Jedna muslimanka iz Zvornika, na sudu navedena kao "svedok A" posvedočila je juče da ju je Vasiljković , koji se nalazi u pritvoru i čeka odluku o izručenju Hrvatskoj, silovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pet-šest puta u hotelskoj sobi u Zvorniku. Ona tvrdi da je tamo bila držana oko tri meseca tokom 1992. godine. Vasiljković je to negirao, navodeći da je prvi put vidi u životu.

Vasiljković je pred sudom izjavio da mu se "gade optužbe da je nasilnik koji je silovao i koji je odobravao torturu nad zatvorenicima". Vasiljković je tužio kompaniju "Nejšnvajd njuz" zbog klevete, odnosno zbog članka objavljenog 2005. godine u kojem se kaže da je bio vođa paravojnih formacija koje su činile zločine u Bosni i Hrvatskoj.

Advokat "Nejšnvajd njuza" Tom Blekbrn pozvao se na tekst jednog engleskog novinara koji je intervjuisao Vasiljkovića u Kninu 1991. godine. "Kada hrvatska strana koristi bolnice i policijske stanice i sela za svoje utvrđenje, izvinite, ja moram da ih pobijem", preneta je tada navodna izjava kapetana Dragana.

To je juče na suđenju Vasiljković negirao uz navođenje da takva izjava ne liči na njega.

"Da li ja vama izgledam kao takav idiot", rekao je on i dodao da je moguće da je nešto slično 1991. godine rekao engleskom novinaru.

Prošle nedelje, nekoliko hrvatskih ratnih zarobljenika optužili su Vasiljkovića da su ih stražari pretukli u tvrđavi u Kninu tokom rata i da je kapetan Dragan to gledao. Pošto je objavljen tekst o Vasiljkoviću 2005. godine, australijski ministar pravde zatražio je pokretanje istrage o tom slučaju, a federalna policija kontaktirala je Haški tribunal kako bi dobila informacije na osnovu kojih bi odlučila o daljim koracima protiv Vasiljkovića.

Hrvatske vlasti su odmah reagovale sa podizanjem optužnice protiv kapetana Dragana i za njim raspisale međunarodnu poternicu. Vasiljković je uhapšen i nalazi se u Australiji, gde čeka odluku o izručenju Hrvatskoj.

Sudija Višeg suda Novog Južnog Velsa Megan Letam koji vodi postupak će, za četiri nedelje koliko bi trebalo još da traje, doneti odluku da li je narušen Vasiljkovićev ugled sa iznetim dezinformacijama u članku "Ostrelijena" od 8. septembra 2005. godine. Po okončanju tog sudskog spora, australijski sud će, u odvojenom procesu doneti konačnu odluku o izručenju Vasiljkovića Hrvatskoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.