Izvor: Blic, 04.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancerogene ploče na zidovima vrtića

VALJEVO - U obdaništu „Hajdi" u Hajduk Veljkovoj ulici, u centru Valjeva, svi spoljni zidovi na kojima su prozorska okna napravljeni su od azbestnih ploča. Postojanje ovog opasnog građevinskog materijala, čija je upotreba zbog stvaranja kancerogene prašine odavno zabranjena, otkriveno je još pre sedam godina, ali ništa nije učinjeno da se azbestne ploče uklone sa objekta u kojem je trenutno smešteno 250 dece.

U obdaništu sagrađenom još 1982. godine postojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << azbestnih ploča otkriveno je, kako priča koordinatorka vrtića Branka Banović, sasvim slučajeno.

- Godine 2001. u vrtić je došla stručna komisija iz opštine, ali jedan od članova, građevinac po struci, tražio je da otvorimo prozor kako bi nešto izmerio. Onda je, iznenađen, rekao da je spoljni zid napravljen od azbestnih ploča - kaže Branka Banović.

Pošto je već tada bila aktuelna priča o azbestnom naselju u Beogradu, kancerogenoj prašini i iseljavanju njegovih žitelja, uznemireni radnici „Hajdija" su tražili da Opština odmah reaguje. Branka Banović kaže da im je stigao odgovor da „ne dižu paniku i da azbestne ploče u toj formi nisu štetne po zdravlje ako nisu oštećene".

- To me nije umirilo jer su dva zida prema unutrašnjosti dvorišta u kojem se igraju deca od ranije oštećena i napukla. Naš domar je uspeo da ih zamalteriše, ali se pitamo da li je to dovoljna zaštita i da li se stvara opasna azbestna prašina? Ceo vrtić, odnosno zidovi na kojima su prozori, obložen je azbestnim pločama dužine jedan metar - navodi koordinatorka „Hajdija".

U prostoriji iza napuklog zida smešteno je 27 predškolaca, ali su samo nekoliko metara dalje u dvorištu svakodnevno igra svih 250 mališana.

- Igračke i mobilijar su na travnjaku, pa tako mališani ne prilaze zidu. Ipak, prozor iznad zida se povremeno otvara, tako da smo stalno u pripravnosti - kaže Branka Banović, dodajući da je pre sedam godina bilo nekoliko slučajeva da zabrinuti roditelji ispišu decu, ali da danas, kada se traži mesto više u prebukiranim valjevskim vrtićima, to nije slučaj.

Dr Đorđe Vuković, specijalista higijene iz valjevskog Zavoda za javno zdravlje, o azbestnim pločama u „Hajdiju" kaže da nije obavešten, ali da bi trebalo utvrditi vrstu azbesta i izmeriti njegovu količinu u vazduhu pre nego što se da bilo kakva procena uticaja na zdravlje.

- Najznačajnije štetno dejstvo jeste udisanje azbestne prašine. Ako je čestica azbestne prašina sitnija, veća je verovatnoća da prodre u organizam i izazove neželjena dejstva, dok ako je krupnija, može da se zadrži na koži ili u nozdrvama. U tom slučaju, na koži mogu da se pojave takozvane azbestne bradavice koje mogu biti benigne, ali oštećuju zdravlje u svakom slučaju - konstatuje dr Vuković.

Direktorka valjevske Predškolske ustanove Valentina Vukojičić-Stefanović je rekla znaju da su u „Hajdiju" ugrađene azbestne ploče i da će one uskoro biti zamenjene. Naime, obezbeđen je novac i raspisan tender za izvođača, tako da se radovi mogu očekivati do kraja aprila.

Na stručnim forumima piše da je azbest izbačen iz građevinske upotrebe jer je dokazano kancerogeno dejstvo ako se udiše azbestna prašina. U praksi je poznat slučaj azbestnog naselja u Beogradu, odakle je leta 2006. godine počelo iseljenje žitelja, a radnici beogradske Direkcije koji su skidali opasne ploče sa zgrada radili su to sa maksimalnom zaštitom disajnih puteva i uz veliki oprez.

Dotrajala stolarija

Osim azbestnih ploča u zidovima, obdaništa „Hajdi" staro četvrt veka ima i druge probleme. Zbog dotrajale stolarije, u obdaništu je hladno, pa se dogrevaju kvarcnim pećima. Međutim, zbog loših elektro-instalacija, mogu da rade najviše dva grejača, jer zbog opterećenja izbijaju osigurači i pregorevaju sijalice. Zbog prebukiranosti i 54 deteta više od normativa, jaslena grupa sa mališanima uzrasta od dve do tri godine smeštena je u prostoriji za garderobu. Podovi, tepisi i nameštaj stari su koliko i vrtić - 25 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.