Kalinić u Srbiji za nekoliko dana

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Avg.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kalinić u Srbiji za nekoliko dana"

Zagreb, Beograd -- Ministar pravde Hrvatske potpisao je rešenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji; ministarka Snežana Malović kaže da Sretko Kalinić stiže u Beograd "veoma brzo".

Kalinić je svakim danom sve bliži povratku u Srbiju, gde ga čekaju dve pravosnažne višedecenijske zatvorske kazne.

Sledeći korak posle potpisivanja rešenja o izručenju biće da se policije i kancelarije Interpola u Srbiji i Hrvatskoj dogovore o vremenu i mestu ovog bezbednosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rizičnog izručenja, a onda će Kalinić biti smešten u jedan od zatvora Srbiji.

Potpisom hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića na rešenje o izručenju, otklonjena je i poslednja prepreka da Sretko Kalinić narednih dana bude isporučen Srbiji.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović zadovoljna je dosadašnjom efikasnošću u ovom slučaju i očekuje da se u istom stilu i nastavi.

"Očekujem da će Kalinić biti u Beogradu veoma brzo, u narednih nekoliko dana. To je tehnički aspekt ovog sporazuma i to će se učiniti sa ministarstvima unutrašnjih poslova i kancelarijama Interpola”, objasnila je ona.

Vreme i mesto izručenja Sretka Kalinića Srbiji za sada nisu poznati jer je, prema hrvatskom zakonu, procedura izručenja tajna.

Za sada nije poznato ni gde će jedan od najsurovijih ubica Zemunskog klana biti smešten po dolasku u Srbiju.

"To je naravno pitanje koje ćemo u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija razmotriti i zavisno od bezbednosne procene, on će biti ili u Centralnom zatvor ili u nekom od Kazneno-popravnih zavoda u Srbiji”, navela je Malovićeva.

Podsetimo, Sretko Kalinić se prošle nedelje odrekao prava na žalbu na odluku o izručenju i time postao prvi hrvatski državljanin koga će Hrvatska izručiti drugoj državi.

Molbu za izručenje Kalinića Srbija je Hrvatskoj poslala 11. juna, tri dana pošto je Kalinić teško ranjen iz vatrenog oružja pokraj jezera u Rakitju, gde ga je pronašao prolaznik.

Nakon operacije, Kalinić je prevezen u zatvorsku bolnicu.

Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, kojeg je srpska policija uhapsila dan kasnije u blizini Morovića, mesta u blizini graničnog prelaza Batrovci, pri pokušaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju.

Obojica su kao pripadnici "zemunskoga klana" u odsustvu osuđeni na zatvorske kazne po 30 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine, od kada su bili u bekstvu.

Pored toga, Kalinić je osuđen i na 40 godina zatvora zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.

Pošto mu je suđeno u odsustvu, moći će da zahteva ponavljanje suđenja ali eventualno ponavljanje neće se odnositi na pravosnažnu presudu ostalim članovima "zemunskog klana”.

Vasić: Očekujem novi medijski cirkus

Novinar Miloš Vasić očekuje da će po izručenju Sretko Kalinić tražiti ponavljanje suđenja, kao i nedavno uhapšeni Miloš Simović.

U tom slučaju ih čekaju po dve optužnice za zaveru u ubistvu premijera Zorana Đinđića i zločine zemunskog klana.

"Ono što očekujem da će se napraviti uobičajeni medijski cirkus, doduše ne u onim razmerama kao za vreme Zorana Stojkovića, kada se sudilo za ubistvo Zorana Đinđića i zemunski klan, ali će sad tu advokati pustiti maštu na pogon, a o medijskoj podršci koju Legija ima i kompanija ima da i ne govorim. Biće tu 'trećih metaka', Čede, Bebe i drugih, podgrevaće se leševi sa Meljaka" Biće tu dosta zamornih priča sa kojima, ja ne sumnjam, će tužilaštvo izaći na kraj", rekao je Vasić za B92.

Vasić ne očekuje da će tokom suđenja Kalinić i Simović izneti neke nove informacije koje bi pomogle u otkrivanju političke pozadine ubistva Đinđića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izručenje Kalinića za nekoliko dana

Izvor: RTV Pink, 17.Avg.2010

Pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić bice narednih dana bi izručen Srbiji. . . Ministarka pravde Snežana Malović izrazila je danas očekivanje da će pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić u narednih nekoliko dana biti izručen Srbiji iz Hrvatske i pozdravila donošenje odluke hrvatskih...

Nastavak na RTV Pink...

Kalinić na meti Legije, Šarića i Bojovića

Izvor: Press, 17.Avg.2010

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković potpisao je juče rešenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji .Dok se policije Srbije i Hrvatske dogovaraju o načinu na koji će Kalinić biti prebačen u Srbiju, srpske policajce brine i to kako sačuvati...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.