Kalinić sutra overava kartu?

Izvor: B92, Tanjug, 16.Avg.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić sutra "overava kartu"?

Beograd, Zagreb -- Hrvatsko ministarstvo pravde još nije dobilo dopis Županijskog suda o izručivanju Kalinića. Potpis ministra moguć sutra, saznaje B92.

Još samo jedan potpis - i to hrvatskog ministra pravde - deli uhapšenog pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića od izručenja Srbiji.

Jedan od najsurovijih pripadnika zemunskog klana imaće pravo da traži ponavljanje suđenja za ubistvo premijera Đinđića, ali samo u delu koji se odnosi na njega, što neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uticati na pravosnažnu presudu.

Potpis hrvatskog ministra pravde "karta" je za dolazak Sretka Kalinića u Srbiju.

Nakon što je sam Kalinić odustao od ulaganja žalbe na odluku o izručenju, hrvatsko ministarstvo pravosuđa upoznato je da je Županijski sud u Zagrebu pravosnažno utvrdio da je izručenje moguće.

"Do ovog trenutka nismo zaprimili predmetni spis”, izjavila je portparolka Ministarstva pravosuđa Hrvatske Vesna Dovranić.

"Tek po zaprimanju predmetnog spisa, ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske će doneti rešenje kojim dopušta ili ne dopušta rešenje, a u skladu sa međunarodnim ugovorima koji obavezuju Hrvatsku, te domaćim zakonskim propisima”, rekla je ona.

A kada procedura u Hrvatskoj bude okončana, Kalinića u Beogradu očekuje Ministarstvo pravde Srbije, koje se nada da će izručenje biti brzo - u skladu sa nedavno potpisanim međudržavnim sporazumom.

"Nakon toga, na potezu je, naravno, Interpol, koji će u saradnji sa hrvatskim Interpolom dogovoriti datum i vreme i mesto ekstradicije”, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen.

"Naravno, zbog velikog rizika, mi nećemo objavljivati ni datum ni mesto, a uz najveće policijsko obezbeđenje i sve policijske procene, Kalinić će biti isporučen Srbiji”, kazao je on.

O nedelima na koja bi Sretko Kalinić eventualno mogao baciti novo svetlo pred sudovima u Srbiji možete čitati i u autorskom tekstu Miloša Vasića za "Tportal.hr".

Tekst možete pročitati ovde.

Kalinić u Srbiji ima dve pravosnažne presude - na 30 godina zatvora za ubistvo premijera Zorana Đinđića i 40 godina zatvora zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.

Pošto mu je suđeno u odsustvu, moći će da zahteva ponavljanje suđenja.

"Po pravilu, sud takve zahteve, ukoliko su blagovremeni – usvaja”, kaže portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

"Ponavlja se suđenje, ali samo u odnosu na to lice, ne dotičući u pravosnažnost presude u odnosu na sva druga lica”, objasnila je ona.

U javnosti se prethodnih dana spekulisalo da Kalinić najavljuje da će govoriti o ubistvima koja je izvršio ili u kojima je učestvovao.

Ukoliko njegovi iskazi budu relevantni i argumentovani, mogu dovesti do novih suđenja.

"Moguće je, teoretski, da na osnovu takvih njegovih iskaza pred sudom budu pokrenuti novi krivični postupci, ali u svakom slučaju, to Sretka Kalinića ne može amnestirati od pravosnažne kazne od 40 godina koja mu je izrečena”, kaže Kovačevićeva.

Maja Kovačević navodi i da Kalinić ne može dobiti status svedoka saradnika u već okončanom procesu, ali da je to moguće u nekom budućem postupku.

Podsetimo, Sretko Kalinić uhapšen je 9. juna u Zagrebu posle više od sedam godina skrivanja nakon što ga je ranio drugi osuđeni Miloš Simović.

Ubistvo Vukojevića naručio Ulemek?

Član "zemunskog klana" Sretko Kalinić optužio je vođu tog klana Milorada Ulemeka da je naručio ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića iz osvete zbog svedočenja pred Specijalnim sudom.

Kalinić je, kako saznaje RTS, jedan od poslednjih susreta sa hrvatskim istražnim organima, iskoristio da optuži bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije i vođu zemunskog klana Milorada Ulemeka da je naručio ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića, iz osvete zbog svedočenja pred Specijalnim sudom.

Javni servis je objavio da mu je potvrđeno iz neimenovanih izvora bliskih istrazi, da je Kalinić tokom saslušanja u Zagrebu izjavio da su u otmici i ubistvu Vukojevića, juna 2004. godine, učestvovali Miloš i Aleksandar Simović i Zoran Pović.

Malovićeva: Detalji izručenja tajna

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će postupak ekstradicije Sretka Kalinića iz Zagreba biti okončan najkasnije u roku od mesec dana i da je uverena da će on biti izručen Srbiji.

Ministarka Malović je rekla da iz bezbednosnih razloga svi detalji vezani za datum, mesto, vreme i način izručenja ne mogu biti poznati javnosti i da će taj postupak biti sproveden uz najviše bezbednosne mere.

Malovićeva je navela da od svog hrvatskog kolege Dražena Bošnjakovića očekuje da odmah po prijemu rešenja Županijskog suda u Zagrebu donese konačnu odluku o izručenju Kalinića.

Ministarka je podsetila da bi izručenjem Kalinić bio prvi okrivljeni koji je izručen po osnovu nedavno potpisanog Ugovora o izručenju izmedju Srbije i Hrvatske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.