Kalinić se protivi izručenju Srbiji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 15.Jul.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić se protivi izručenju Srbiji

Zagreb -- Jedan od osuđenih za ubistvo Zorana Đinđića, Sretko Kalinić, protivi se izručenju Srbiji jer smatra da ne bi imao fer suđenje.

Zamenik predsednika istražnog centra suda u Zagrebu Ratko Šćekić rekao je da se Sretko Kalinić danas izjasnio da ne želi da bude izručen.

Kako je Šćekić naveo, Kalinića je danas u zagrebačkoj bolnici saslušala istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu u okviru postupka za izručenje.

Prema hrvatskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakonu, istražni sudija će od Srbije zatražiti konkretne podatke o zahtevu za izručenje, nakon čega će vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučiti da li su ispunjeni zakonski uslovi za ekstradiciju, objasnio je Šćekić.

Prema njegovim rečima, na tu odluku suda Kalinić i njegov branilac se mogu žaliti Vrhovnom sudu Hrvatske. Ukoliko Vrhovni sud odbije žalbu, akt o izručenju potpisuje ministar pravosuđa Hrvatske, naveo je Šćekić.

Kaliniću u Hrvatskoj nije određen ekstradicioni pritvor, nego mu je 24. juna određen jednomesečni pritvor zbog falsifikovanja isprava, odnosno dva lažna pasoša.

Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao još jedan osuđenih za Đinđićevo ubistvo, Miloš Simović. Simović je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska srpsko-hrvatske granice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.