Kalinić neće u Srbiju, nudi se Hrvatima

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić neće u Srbiju, nudi se Hrvatima

Pripadnik zemunskog klana i jedan od osuđenih u odsustvu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Sretko Kalinić ponudio je saradnju hrvatskim vlastima, objavio je danas zagrebački "Jutarnji list".

"Mene u Srbiji čeka 30 godina. Recite šta nudite i sve ću da vam ispričam", rekao je Kalinić hrvatskim istražiteljima.

"Jutarnji list" navodi da je tužilaštvo oprezno u procenama moguće saradnje sa Kalinićem, tako da njegovu ponudu nije ni prihvatilo ni odbilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali i da je zainteresovano zato što je priznao jedno ubistvo u Hrvatskoj.

Sve ukazuje da se to ubistvo odnosi na Cvetka Simića, sa kojim su Kalinić i Miloš Simović, koji je u Beogradu osuđen na 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića, jedno vreme boravili u Zagrebu.

Izvor zagrebačkog "Jutarnjeg lista“ kaže da je Simovića po svoj prilici "više strah bivših šefova nego zatvora“.

"Jutarnji list“ navodi da je Kalinić priznao i da se tokom rata jedno vreme kao maloletnik borio u "Knindžama“ koje je predvodio Kapetan Dragan.

On je priznao i učešće u ubistvu Vukojevića i Zorana Povića iz 2006. godine, oba povezana sa suđenjem atentatorima na Đinđića.

Kalinić je prilikom prva dva razgovora s hrvatskim istražnim organima priznao da je počinio 20 ubistva u Srbiji, Holandiji, Španiji i Hrvatskoj, istakavši da su svi koje je ubio to zaslužili.

Kalinić i Simović su od atentata na Đinđića, 2003. godine, u bekstvu. Neko vreme su se krili u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Holandiji i Španiji.

"Jutarnji list" navodi da je Kalinić hrvatskim istražiteljima ispričao sve o pozadini sukoba sa Milošem Simovićem.

U prvom razgovoru nije hteo da prizna da je razlog sukoba Simovićeva supruga, već je tvrdio da pokušaj ubistva ima veze sa Simovićevim bratom kome se u Srbiji takođe sudi za ubistvo. Kasnije je priznao drugi povod, tvrdeći da ge je Simović upucao iz ljubomore, prenosi "Jutarnji list".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.