Izvor: B92, 16.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalašnjikov nije bio korišćen u atentatu na Đinđića

Beograd -- Načelnik SUP Beograd Milan Obradović potvrdio je u petak na konferenciji za novinare da su u sklopu istrage o ubistvu premijera Zorana Đinđića, na veštačenje u Kriminološki institut u Visbadenu poslate dve puške. Na veštačenje je poslata snajperska puška "Hekler i Koh", ali i automatska puška "kalašnjikov". Obradović je na pitanje novinara zbog čega je informacija o drugoj puški iskrsla tek sada, odgovorio da ta puška nije korišćena, a da je na ispitivanje poslata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zato što je sa nje bio izbrisan serijski broj: "Izveštaj Instituta iz Visbadena ne govori da su postojale dve puške upotrebljene za atentat, nego da su oni dobili od nas dve puške. Da ne pravimo mistifikaciju - jedna puška je marke Hekler i Koh', kalibra 308, vinčester', druga je obična puška, kalašnjikov', koje oduzimamo svakodnevno, nema nikakve veze sa kalibrom nađene čaure i veštačene. Sve je do detalja objašnjeno u krivičnoj prijavi. Jedini razlog veštačenja te druge puške bio je pokušaj da se izazove broj koji je bio ostrugan sa puške, ali to je nešto što izlazi iz konteksta upotrebe puške u samom atentatu. Ja i dalje tvrdim da je ono što stoji u krivičnoj prijavi i što stoji u zapisniku u uviđaju vrlo validno, kvalitetno i činjenično prezentovano."

Obradović je potvrdio da je "kalašnjikov", koji je upućen na analizu u Visbaden pronađen na istom mestu gde i snajperska puška "Hekler i Koh", odnosno na kamenjaru u Novom Beogradu. Upitan zbog čega javnosti nije bila saopštena ova informacija u vreme kada je policija prikazivala snimke pronađenog snajpera, Milan Obradović je odgovorio: "Po tom principu možete da me pitate zbog čega niste videli još 58 pušaka koje smo našli, ili 150. Ja vam kažem da je utvrđeno da kalašnjikov' nije korišćen prilikom atentata. Utvrđivalo se da li korišćen prilikom bilo kog drugog ubistva. Ako je naša krivica što nismo obavestili da smo sve proverili i da je rezultat negativan, onda ću prihvatiti tu krivicu, ali ćete imati takvih informacija bezbroj."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.