Kako se vrbuju žrtve trafikinga

Izvor: B92, 17.Avg.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se vrbuju žrtve trafikinga

Beograd -- U prvih sedam meseci ove godine u Srbiji je otkriveno 70 žrtava trgovine ljudima, a uhapšena su 42 trgovca, od kojih su pet žene.

Trgovina ljudima, prevashodno ženama i decom, jedan je od najunosnijih poslova u svetu organizovanog kriminala. Međutim, ova tema aktuelna je samo kada se otkrije neki konkretan slučaj iz lanca trgovine. Dvadesetogodišnja devojka koja je pristala da govori za B92 jedna je od nekolicine koja je uspela da se spase iz lanca trgovine ljudima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Majka me prodala sa 11 godina. Pet godina i više sam radila i onda su me ti ljudi prodali drugim ljudima i onda isto tako sam nešto radila. Onda sam ono pokušavala da pobegnem i teško sam uspela, jer našli su me tamo gde pobegnem. Nađe me i nastavlja da se radi. Da radim po kući, pa da idem da kradem, pa da obijam prodavnice i da radim na ćošak. Bukvalno sve”, svedoči ona.

"U Srbiji u poslednjih nekoliko godina beležimo trend i porast unutrašnje trgovine ljudima. Danas imamo situaciju da su žrtve trgovine oba pola, da imamo sve više dece žrtve trgovine ljudima i da su uglavnom žrtve domaći državljani”, kaže Mitar Đurašković, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima.

Najčešći način vrbovanja devojaka je putem različitih oglasa za zapošljavanje, kako u inostranstvu, tako i u Srbiji. Međutim, kada stigne na odredište, devojka shvata o kakvom se zapravo poslu radi. Sledeći primeri samo su neke od mogućnosti koje nude trgovci ljudima:

Rad u domaćinstvima

Rad u ugostiteljstvu – konobarica/šankerica

Čuvanje dece/negovanje

Manekenstvo

Poslovi u industriji zabave – plesanje/hostese

Rad u građevinarstvu/tvornicama/poljoprivredi

Studiranje/ Brak/Turizam

Zaključavanje u kuće, ograničeno i kontrolisano kretanje, premlaćivanje i seksualno iskorišćavanje, strahote su koje zadese i devojke koje uz neproverene manekenske agencije traže slavu i sreću u inostranstvu.

Krivičnim zakonom Srbije za trgovinu ljudima predviđena je kazna od 3 do 15 godina zatvora, za zasnivanje ropskog odnosa od 1 do 10 godina, a za posredovanje u trgovini ljudima kazna zatvora je do 3 godine. Međutim, u praksi se retko izriču najteže kazne.

Predloženim izmenama koje čekaju na usvajanje Skupštine, osim što bi i klijenti žrtava bili kažnjavani, trgovci ne bi mogli da dobiju uslovnu kaznu. Takođe minimalna kazna za trgovinu decom bila bi pet godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.