Kako preživljavaju zimu oni koji nemaju krov nad glavom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 21:30

Kako preživljavaju zimu oni koji nemaju krov nad glavom?

Februar je doneo ledene dane, a sa njima i pitanje kako preživljavaju oni koji nemaju krov nad glavom. U Novom Sadu, za potrebe beskućnika, otvoreno je prenoćište pri Centru za socijalni rad, svratište u kojem mogu da dobiju doručak ili prihvatilište kojim rukovodi Gerontološki centar, u koje se smeštaju osobe koje nisu u stanju da brinu o sebi.

Milorad Osvald na ulici je već 12 godina. Noć provodi u prenoćištu, montažnom objektu u kom mu je obezbeđena topla večera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i krevet. Na tom skloništu od zime je neizmerno zahvalan, ali ujutro ih, kaže, čekaju isti problemi.

Ta neizvesnost muči većinu onih koji zimu dočekuju na ulici. U ovim krevetima, svako veče, prespava njih najmanje desetoro, starosti od 30 do 50 godina. Ne moraju imati lične dokumente, ali prolaze kontrolu dežurnog socijalnog radnika.

Do izlaza iz stanja beskućništva stigne mali broj njih. Tome svedoče i u svratištu za beskućnike. Potrebe za njihovom podrškom su iste, a osobe sve mlađe. Od 100 korisnika godišnje, 10 posto njih su deca iz sistema socijalne zaštite.

"Naša lična odgovornost u tome jeste zaista velika, ali ja bih spomenula ljude koji su odrasli u sistemu socijalne zaštite kao deca bez adekvatnog roditeljskog staranja i koja su posle svih tih godina boravka u domu ili nekoj hraniteljskoj porodici završila na ulici. Mislim da smo tu negde i mi kao stručnjaci u sistemu socijalne zaštite zatajili", rekla je Anđelka Vujan, socijalna radnica.

Nema zvaničnih podataka koliko tačno ima beskućnika u Novom Sadu. Registrovani su samo oni koji su u evidenciji centra za socijalni rad, a prema podacima od prošle godine takvih je pedeset dvoje.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.