Kako pijemo antibiotike?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2019, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pijemo antibiotike?

Iako je upotreba antibiotika u porastu, kampanjom Ministarstva zdravlja, njihova upotreba u Srbiji u protekle dve godine smanjena je skoro za trećinu.

Lekari svih specijalnosti u domovima zdravlja i kliničkim centrima od nove godine dobili su stručna uputstva, odnosno vodiče kada i koliko  antibiotika da propisuju. Da se trend upotrebe tih lekova smanjuje, potvrđuju i građani.

I dok jedni izbegavaju upotrebu antibiotika, i pribegavaju prirodnoj medicini, drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ih pak sami sebi prepisuju.

Pacijenti dolaze i traže antibiotike, jer znaju da im je prošle godine pomogao taj i taj antibiotik da se izleče, međutim mi ne možemo da im izađemo u susret mi ne možemo ni na svoju procenu da im damo antibiotik, znaci to mora da bude na recept lekara ili na izveštaj specijaliste potvrdila je za RTV farmaceut Nela Šmit Vitorac.

Ne možete očekivati da lek koji je dizajniran da uništi bakterije deluje na virusnu infekciju, ne možete od njega očekivati da skine povišenu telesnu temperaturu, što praktično znači svaka upotreba antibiotika mora da bude tačno vezana za dozu, za vrstu leka, za vrstu mikroorganizma, za vrstu bolesti, i naravno uvek mora da se uzima u propisanoj dozi i u dovoljnoj dužini trajanja da lek uopšte bio efikasan izjavio je za RTV doc. dr Goran Stevanović član posebne radne grupe za racionalnu primenu antibiotika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.